Recenzija
1396 pregleda

Recenzija: Xbox One

by on November 26, 2013
Pozitivno

Microsoft Xbox One integriše televiziju uživo na inovativan način. Većina dostupnih igara su doživjele poboljšanje grafike.

Negativno

Integracija sa televizorom može biti izvor frustracija, Kinect glasovne komande ne rade uvijek i skuplji je od PS4 za 100 dolara.

Detalji
 
Zaključak
 

Xbox One je napravio korak dalje te se ambiciozno integrisao u TV. Konzola ima široki spektar igara koje su već dostupne za korištenje.

 

Microsoft je 22. novembra predstavio svoju novu konzolu Xbox One koja je 100 dolara skuplja od PS4, iako imaju nevjerovatno slične specifikacije. Obje imaju AMD čipove, 500 GB prostora za pohranu podataka i Blue-ray čitač.

HARDVER Xbox One ima osmojezgreni AMD procesor i 8GB DDR3 RAM memorije. Microsoftova konzola je značajno veća od PlayStation 4. Uređaj je težak 3,6 kg, ima 802.11n WiFi Direct, ali mu fali podrška za Bluetooth. Uz konzolu dolazi i Kinect 2.0 iako on nije neophodan za funcionisanje uređaja. Kamera i mikrofon zauzimaju malo više prostora nego stariji model.  Na zadnjoj strani uređaja se nalaze HDMI port, optički audio port, dva USB 3.0 adaptera, Kinect priključak, infra-crveni odašiljač i Ethernet ulaz.

HARD DISK Kao što smo i spomenuli, Xbox One ima 500 GB prostora za pohranu podatka, ali za razliku od Sonyja koji omogućava poboljšanje hard diska, Microsoft je odlučio ograničiti tu mogućnost. Zbog toga će se kupci Xbox One konzole morati zadovoljiti sa nemogućnošću proširivanja prostora za pohranu podataka.

DŽOJSTIK Xbox tim je odlučio napraviti nekoliko promjena i dizajnirao je džojstik kojeg korisnici drže malo drugačije od prethodnog džojstika. Xbox dugme za povratak na početni ekran je pomjereno dalje od Back i Start dugmadi, koja se sada zovu View i Menu.

Džojstik je zadržao isti raspored kada je u pitanju ostala dugmad. Na vrhu džojstika se nalazi microUSB ulaz koji se može koristiti u slučaju da se u uređaju nalaze punjive baterije. Osim toga ima i dugme za sinhronizaciju i infra-crveni odašiljač uz pomoć kojeg komunicira sa Kinectom.

VIDEO Vlasnici Xbox One konzole mogu gledati video snimke preko Hulu, Redboxa i Amazon Instant Video servisa, kojima je moguće pristupiti glasovnom pretragom i kontrolom gestama koji omogućava Kinect 2.0. Pored toga konzola ima aplikacije za HBO Go, Machinima, TED Talks, ESPN i još nekoliko servisa koji će biti dostupni nakon lansiranja. Korisnicima koji imaju kablovsku ili satelitsku televiziju One može biti zamjena za tradicionalni TV servis. Korisnici uz pomoć konzole mogu podijeliti ekran televizora na dva dijela i tako uživati u različitim sadržajima odjednom.

MUZIKA Xbox Live će nastaviti koristiti muzički servis svog prethodnika Xbox 360 za koji je potrebno platiti mjesečnu pretplatu od 10 dolara. Kao što je i očekivano, servis se može sihronizirati na bilo koji Windows, iOS ili Android uređaj.

SkyDrive Microsoftov servis za spašavanje podataka na oblak je potpuno integrisan sa One konzolom i svaki korisnik će dobiti 7 GB besplatnog prostora za spašavanje podataka. To znači da se sadržaj sa oblaka može prebacivati direktno na konzolu. SkyDrive radi sa Android, iOS i Windows telefonima, pa korisnici mogu spašavati video snimke direktno na pametni telefon.

KOMPATIBILNOST Korištenje emulatora ili kompletna kompatibilnost igara sa Xbox 360 je upitna. Microsoft nije pružio ni soluciju za korištenje igara putem oblaka, kao što je to uradio Sony koristeći svoj Gaikai servis. Ipak ne treba potpuno odustati od kompatibilnosti sa starijim konzolama u budućnosti. Moguće je da Microsoft posmatra Sonyjevu strategiju te bilježi njihove uspjehe prije nego se odluči za svoju finalnu strategiju.

Naša ocjena
Ukupna ocjena