Recenzija
1326 pregleda

Recenzija: Windows 8 sa ažuriranom 8.1 verzijom

by on December 13, 2013
Pozitivno

Optimiziran za ekrane na dodir, omogućava integraciju sa internet servisima i Windows Store marketom, automatsko spašavanje na oblak.

Negativno

Verzija za tablete ima znatno manju mogućnost prilagođavanja.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

Windows 8 pruža potpuno drugačije iskustvo ako imate ekran na dodir. Većina dodataka i inovacija koje Windows 8 pruža je dizajnirano upravo za takav način rada, ali moguće je uživati u ovim iskustvima čak i ako koristite miš. Windows 8 je mnogo jednostavniji za korištenje nego što se mislilo. To je operativni sistem koji se može koristiti na bilo kojem uređaju i omogućava korisniku postizanje veće produktivnosti nego iPad ili Android uređaj.

 

Windows 8 je najnoviji Microsoftov operativni sistem koji je dio je Windows NT linije. Windows 8 je najavljen na CES sajmu 2011.godine, a korisnici su finalnu verziju ugledali 26. oktobra 2012. Microsoft je sa novim operativnim sistemom uveo velike promjene i uveliko poboljšao korisničko iskustvo. Kompanija je odlučila svoj novi operativni sistem napraviti po uzoru na Android i iOS sisteme, a te promjene su se posebno odrazile na Metro dizajn, koji je prilagođen komandama na dodir. Nova platforma je optimizirana za ekrane na dodir, integraciju sa internet servisima i Windows Store marketom. Windows 8 je dostupan u nekoliko različitih verzija a to su Windows 8 osnovna verzija, Windows 8 Pro koji se može porediti sa Windows 7 Professional and Ultimate, Windows 8 Enterprise koji je veoma sličan Pro verziji ali joj nedostaje mogućnost instalacije Windows Media Center dodatka, i Windows RT koji je instaliran na uređaje koji koriste ARM procesore.

Oblak Za pokretanje Windows 8 je potrebno oko 20 sekundi, a pri pokretanju operativnog sistema potrebno se prijaviti na svoj Microsoft korisnički račun (onaj koji koristite za Hotmail, SkyDrive i Xbox Live). Microsoft račun je povezan sa SkyDrive računom. Office 2013 automatski spašava sve dokumente na SkyDrive, što znači će se sve promjene na Windows 8 uređaju odmah spasiti na oblak. Windows 8 omogućavao je preuzimanje velikog broja aplikacija bez korištenja Microsoft korisničkog računa. Na 8.1 verziji softvera takvo nešto nije moguće, pa korisnici koji su zainteresirani za preuzimanje sadržaja iz marketa morati će registrovati svoj račun.

Ako nemate Microsoft korisnički račun, možete ga napraviti kada radite postavke na svom računaru. Moguće je dodati nekoliko korisničkih računa i podesiti sa kojim će se uređajima računar sihnronizovati. Ulaskom na meni za postavke omogućava se paljenje i gašenje različitih opcija, poput personalizacije desktopa, pristupačnosti, jezika, pretraživanja aplikacija i podešavanje preglednika.

Start dugme Iako Windows 8 u početku nije imao start dugme, u ažuriranoj 8.1. verziji operativnog sistema Microsoft je vratio jednu od karakterističnih odlika softvera. Start dugme sada služi za navigaciju između desktopa i početnog ekrana. Windows je odlučio da ne vrati tradicionalni Windows Start Menu. Svi oni koji su nostalgični za klasičnim start dugmetom mogu koristiti neku od alternativnih aplikacija koja će im omogućiti da koriste start dugme.

Univerzalno pretraživanje Oni koji imaju ekrane na dodir mogu sastavljanjem i rastavljanjem prstiju povećati i smanjiti internet stranice i početni ekran, te vidjeti sve stranice i aplikacije odjednom. Omogućeni su pokreti koji povlače ekran, aplikaciju povlačenjem prema gore, dole, desno ili lijevo. Osim toga, pri pokretanju početnog ekrana moguće je odmah početi kucati i tako pronaći sadržaj na uređaju ili internetu, a rezultat će se odmah prikazati sa desne strane ekrana. Pretraga je podijeljena u kategorije dokumenti, postavke i aplikacije.

Charms Charms bar se pojavljuje kada korisnik povuče prstom ili drži miš na krajnjoj lijevoj strani ekrana. Tu su prečice za početni ekran, meni sa postavkama, lista sinhroniziranih uređaja, pretraživanje i dijeljenje. Dijeljenje sadržaja funkcioniše kao i na mobilnim uređajima, a korisnik može koristiti email, Facebook, SkyDrive, Twitter i bilo koji drugi servis koji je spojen na Microsoft korisnički račun.

Multitasking Kada je u pitanju rad na više aplikacija odjednom, korisnici imaju mogućnost jednostavnog pregleda svog sadržaja i brzog prelaska sa jedne na drugu aplikaciju ili servis koji koriste. Windows 8 omogućava dijeljenje ekrana na dva ili više dijelova, a screen split je karakterističan za metro. Na manjim rezolucijama omogućena je podjela ekrana na dva dijela, dok veće rezolucije dozvoljavaju da se ekran podijeli na četiri dijela.

Personalizacija Microsoft je omogućio korisnicima da do određene mjere kontrolišu izgled i način rada Windows 8 operativnog sistema. Moguće je izabrati između različitih tema, boja, rasporeda tilea koji ostaju isti na svakom uređaju na kojem se korisnik prijavi putem Microsoft računa. Dostupni su različiti widgeti i modovi uz pomoć kojih korisnik može prilagoditi desktop svojim željama. Windows RT verzija softvera koja je namijenjena za tablete, te ima samo metro verziju bez mogućnosti korištenja desktop verzije, ima znatno manju mogućnost prilagođavanja.

Zaključavanje ekrana Moguće je promijeniti izgled zaključanog ekrana i notifikacije koje su na njemu prikazane. Na primjer, korisnici mogu vidjeti kalendar iako još uvijek nisu otključali račun. Može se vidjeti broj nepročitanih poruka, ili kakvo je trenutno vrijeme.

Osim standardne šifre koja se koristi za Microsoft račun, moguće je dodati i numerički kod za otključavanje uređaja. Osim toga, kompanija omogućava korištenje šifre u slikama, opcije koja omogućava korištenje bilo koje fotografije i odabira serije pokreta koje korisnik povlači po fotografiji.

Desktop Desktop ekran liči na onaj koji se mogao vidjeti na Windows 7, sa nedostatkom Aero Interfejsa, pa bordure prozora više nisu providne. Windows 8 ima i poboljšanu podršku za više monitora i mogućnost prikazivanja različitih pozadina na različitim ekranima. Korisnici imaju mogućnost proširenja task bara na više monitora, ili da ga postave tako da se određeni program pojavljuje samo na ekranu na kojem je pokrenut.

Osim toga Windows Explorer se sada zove File Explorer, a operativni sistem pored toga ima File History opciju koja čuva verzije dokumenata, a podsjeća na Time Machine servis na Apple OS X. Task menadžer je promijenjen, a pri prvom pokretanju pokazuje listu otvorenih aplikacija. Skraćenice na tastaturi su ostale iste kao na Windows 7 operativnom sistemu.

Windows Store market U Windows Store marketu korisnici mogu pronaći bezbroj aplikacija koje odgovaraju njihovim potrebama. Broj aplikacija na marketu svaki dan raste,  a navigacija je ista kao na svim drugim Windows 8 aplikacijama. Korisnici mogu pretraživati aplikacije, vidjeti koje su najpopularnije ili one koje su preporučene za njih. Moguće je i pročitati detalje o aplikacijama te vidjeti da li su kompatibilne sa verzijom Windowsa koja se koristi. Windows Store omogućava plaćanje kreditnim karticama i putem PayPala. Kupovinom aplikacije moguće je instalirati do pet uređaja odjednom.

Sistemski zahtjevi Microsoft tvrdi da oni koji žele koristiti Windows 8 trebaju imati uređaj sa minimalno 1GB RAM memorije, 20GB slobodnog prostora na hard disku, 1GHz procesor, Directx 9 grafiku i podršku za 1.366 x 768 rezoluciju.

Naša ocjena
Ukupna ocjena