Recenzija
1004 pregleda

Recenzija: Toshiba Satellite C55-A-12U

by on May 13, 2014
Pozitivno

Odličan omjer cijene i kvalitete, dobre performanse i dobra tastatura.

Negativno

Baterija traje kratko, ekran nije na dodir, kućište je plastično.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Ovo je prilično jeftin laptop sa dobrim performansama, ali razočaravajućim trajanjem baterije.

 

Toshiba Satellite C55 serija laptopa je kvalitetno zastupljena na našem tržištu, a mi smo se odlučili za recenziju ovog modela. Ovaj model je uporediv sa velikim brojem drugih iz iste serije, vizuelno su dosta slični a glavne razlike su u jačini procesora, te količini radne memorije.

DIZAJN Toshibin C55 laptop se na našem tržištu može nabaviti za oko 1.200 KM. Uređaj ima Intel Core i5 procesor, 8GB RAM memorije i disk od 1TB. Kućište je napravljeno od plastike zbog čega djeluje pomalo jeftino. 15,6 inčni laptop je težak 2,3 kg. Laptop ima tri USB porta, izlaz za slušalice, ulaz za mikrofon, HDMI izlaz, čitač kartica i ethernet port. Iako C55 ima Toshiba Satellite brend, ovaj model ćete lako prepoznati među tri laptopa iz iste linije. Plastično kućište podsjeća na starije modele Macbook laptopa, a uređaj zadržava minimalistički izgled. Toshiba logo se nalazi iznad tastature.

Plastično kućište je prilično izdržljivo. Kvalitet 15,6 inčnog ekrana je dobar, ali 1366×786 rezoluciji nedostaje malo oštrine. Boje su pomalo zagušene, ali je osvjetljenost ekrana izuzetno dobra. Uglovi gledanja su zadovoljavajući.

PERFORMANSE C55 se može pohvaliti dobrim performansama. Ima 8GB RAM memorije i Intel Core i5 procesor. Nedostatak SSD-a je malo razočaravajući. Za pokretanje laptopa potrebno je 20-ak sekundi. Uređaj je tih i lako se hladi. Nažalost, trajanje baterije je puno kraće nego što se očekivalo. Korisnici će moći koristiti uređaj nešto više od dva sata prije nego što je potrebno ponovo napuniti bateriju.

Tastatura je dobra, ali joj nedostaje pozadinsko osvjetljenje. Kao i ostali laptopi iz iste linije, space tipka je puno kraća nego što smo navikli. Sa strane se nalazi puna numerička tastatura, a ispod space tipke je smješten trackpad koji je dovoljno osjetljiv.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena