Recenzija
1417 pregleda

Recenzija: Sony Xperia Tablet Z

by on September 21, 2013
Generalno
Model: Xperia Tablet ZOS: Android 4.1.2 (Jelly Bean), moguće nadograditi na 4.4.2 (KitKat)SIM: NeDimenzije: 266 x 172 x 6.9 mmTežina: 495 g
Baterija
Tip: Li-Po (6000 mAh)Trajanje Baterije: do 10h
Kamera
Primarna kamera: 8.1 MP, 3264 x 2448 piksela, autofokusMogućnosti: Geo-tagiranje, fokus na dodir, detekcija lica i osmijeha, HDRVideo: 1080p@30fps, HDRSporedna kamera: 2.2 MP, 1080p@30fps
Pozitivno

Izuzetno tanak i lagan uređaj koji ima jedan od najboljih ekrana na tržištu. Jako dobra kamera.

Negativno

Ne baš niska cijena, ekran nije kvalitetan kao kod tableta sličnog cjenovnog ranga.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Sony Xperia Tablet Z je uređaj vrhunske kvalitete i razumne cijene. Uređaj je jako tanak, jako lagan i ima jedan od najboljih ekrana na tržištu, kao i vjerovatno najbolju kameru dostupnu na tabletima, iako nije dobra kao kamera na najboljim pametnim telefonima trenutno na tržištu. Ovaj Android može kvalitetno parirati iPadu ali ne može se baš uporediti sa niskom cijenom i ekranom visoke rezolucije koji ima Nexus 10. Najbolje karakteristike Tablet Z su kamera, težina i širok spektar karakteristika.

 

Sony ima historiju prepoznatljivih tableta, od Tableta P na preklapanje koji ima dva ekrana do Tableta S koji je dizajniran da podsjeća na knjigu. Sada je stigao manje čudan ali ipak prepoznatljiv Tablet Z.

Tablet Z ima kockasto-pločasti izgled bez nježno zaobljenih rubova poput mnogih njegovih rivala. Na prednjoj strani uređaja je ojačano staklo, dok je poleđina napravljena od tanke nefleksibilne gumirane plastike. Monotoniju bočnih strana uređaja razbija prepoznatljivo srebrnkasto Xperia dugme za paljenje i sleep način rada uređaja, kao i dugme za podešavanje zvuka. Tu je još i microUSB port (sa podrškom za MHL (Mobile High-Definition Link) tako da ga možete spojiti sa HD televizijom preko HDMI kabla uz odgovarajući adapter) i 3.5 milimetarski priključak za slušalice koji se krije iza plastičnog zaštitnog pokrivača. Uređaj također posjeduje i portove za microSD memorijsku karticu (možete dodati do 64GB na postojećih 16GB) i port za 3G SIM karticu – ne možete ga koristiti kao telefon ali možete pristupiti internetu bez Wi-Fi-ja. Tu su i stereo zvučnici sa svake strane i na dnu uređaja ako ga držite u landscape mode-u.

Iz Sonyja kažu da je ovo najtanji tablet na tržištu. Također je i veoma lagan sa težinom od 495 grama, što je značajno lakše od iPada koji je težak 652 grama. Unatoč nedostatku težine čini se da Sony nije izostavio puno toga, i uređaj je opremljen vrhunskom tehnologijom. Poput nekih novijih Xperia uređaja, Sony tvrdi i za Tablet Z da je vodootporan i otporan na prašinu, te da je dizajniran da bude potopljen pola sata u vodi dubokoj do 90 cm.

Tablet Z ima 10.1 inčni ekran sa izoštrenom rezolucijom od 1920×1200 piksela koja se svodi na 224 ppi. To se ne čini kvalitetno u uporedbi sa 264ppi koliko ima iPad ili 300ppi koliko ima Nexus 10, ali ipak ima čistu i izoštrenu sliku sa izuzetno intenzivnim bojama i odličnim uglovima gledanja. Filmovi izgledaju odlično, najviše zbog Sony Mobile Bravia Engine 2 koji je preuzet od TV uređaja koje pravi Sony, i koji povećava kontrast, oštrinu i intenzitet boja. Zvuk bez slušalica je bolji nego kod većine uređaja, jer posjeduje stereo zvučnike, S Force Front i surround efekte. Ovo ne pravi veliku razliku, ali je ipak zvuk bolji nego kod većine rivalskih tableta, unatoč laganom kućištu.

Uređaj je opremljen procesorom od 1.5GHz sa 2GB RAM memorije i jako je brz, otvara aplikacije skoro instantno i brzo i pametno renderira web stranice. Pokreće i 3D igrice bez problema i bez imalo sjeckanja i kašnjenja.

Možda će neke iznenaditi što je Tablet Z izašao sa Androidom 4.1.2 Jelly Bean, ali je planirana nadogradnja na verziju 4.2. Sony je napravio uobičajena estetska poboljšanja okruženja i uređaj ima veliki broj ugrađenih aplikacija kao što su Video Unlimited i Music Unlimited, koje se koriste za muziku i filmove. Ono što se može smatrati manom je nedostatak opcije za više korisnika.

Zbog infrared opcije ovaj uređaj se može koristiti kao univerzalni daljinski upravljač i može se smatrati kao veza između Sonyjevih uređaja, TV-a, Playstationa i stereo sistema.

Kamera od 8 megapiksela je smještena na nezgodno mjesto, u ugao uređaja, i vrlo je izvjesno da će je u ključnom momentu prekriti prsti. Puno bolje rješenje bi bilo da se kamera nalazi na sredini. Ipak, kamera ima CMOS Exmor R senzor koji će popraviti kvalitet fotografije pri slabom osvjetljenju. Među brojnim dostupnim foto poboljšanjima tu su multi-shot, sweep panorama, HDR i 17 izbora scene, koji uključuju night portrait, soft snap, document i pet. Također tu je i mogućnost prepoznavanja lica i praćenja objekta, kao i fokusa na dodir. Quick Launch funkcija omogućava slikanje za manje od dvije sekunde. Mana je što nema blica.

Kvaliteta fotografija je jako dobra, sa jakim balansom boja, izoštrenim uglovima i sa dosta detalja. Kamera može snimati video u full HD rezoluciji sa 30fps, a naprijed se nalazi kamera od 2 megapiksela za video pozive.

Ako se uzme u obzir da se radi o velikom potrošaču i uređaju koji se često koristi, baterija nije razočarala i može izdržati više od jednog dana solidne upotrebe.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Kamera

Ukupna ocjena