Recenzija
1179 pregleda

Recenzija: Sony VAIO Duo 13

by on May 6, 2014
Pozitivno

Odlična baterija, kvalitetan ekran, dobre performanse.

Negativno

Malen i neugodan touchpad, prilično visoka cijena.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Ovaj hibridni laptop pruža odlične performanse i nevjerovatno dugo trajanje baterije. Ako vam ne smeta malen touchpad i novac vam ne predstavlja problem, VAIO Duo je odličan uređaj za vas.

 

Sonyjeva VAIO linija laptopa je oduvijek bila zanimljiva korisnicima koji su ljubitelji lijepog dizajna i kvalitete. VAIO Duo 13 je Windows 8 laptop koji se može pretvoriti u tablet. Sony je uređaj namijenio korisnicima koje žele imati sve pogodnosti koje pruža tablet a da se ne odreknu tastature i trackpada. VAIO Duo ima zaista dobre specifikacije: dvojezgreni i7 procesor, 4GB RAM memorije i 128GB prostora za pohranu podataka, a na našem tržištu se može nabaviti za oko 2.500 KM.

DIZAJN Kompanija definitivno zna kako dizajnirati računar koji privlači poglede, a Sony VAIO Duo ima dizajn i estetiku drugačiju od konkurencije. Kada je zatvoren, laptop djeluje poput većeg tableta, pogotovo ako se uzme u obzir 13,3 inčni ekran i debeo okvir koji ga okružuje. Kada je otvoren ekran stoji uspravno na kukicama otprilike na trećini uređaja i tako ostavlja prostor za hlađenje sistema. Slika na ekranu je kvalitetna, a boje su oštre i žive. Uređaj dolazi u crnoj i bijeloj verziji, ima dva USB porta, slot za SD karticu, HDMI port, ulaz za kabl od punjača i izlaz za slušalice.

PERFORMANSE Uređaj ima Intel HD 4400 grafičku karticu koja je više nego dovoljno dobra za prosječnog korisnika, ali će oni koji žele igrati zahtjevne igre na ovom laptopu biti razočarani. Uređaj je prilično tih. Zagrijavanje nije problem, pogotovo kada se koristi kao laptop, zbog ventilacije za toplotu iza ekrana. Za vrijeme igranja igara uređaj je bučniji nego što je uobičajeno, ali ne toliko da bi ometalo korisnika.

Uprkos limitiranom prostoru Sony je uspio na uređaj smjestiti tastaturu standardne veličine. Touchpad je poprilično mali. Širina mu je otprilike kao kod dvije space tipke, pa je zbog toga preporučljivo korištenje miša. Sony tvrdi da uređaj ima bateriju koja može izdržati 15 sati rada, što je zaista moguće. Ipak, standardno korištenje laptopa će vas natjerati da ga punite svakih 10 sati, što je sasvim dovoljno.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena