Recenzija
864 pregleda

Recenzija: Sony STR-DN1040 pojačalo

by on October 18, 2013
Pozitivno

Sony STR-DN1040 je najkompletnije pojačalo koje se može naći u ovom cjenovnom rangu. Ima ugrađen Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay i osam HDMI ulaza što je puno više nego bilo koji konkurentni uređaj. Također ima i jako moderan interfejs sa jasnom grafikom velike definicije. Kvalitet zvuka je prikladno odličan za skupo pojačalo.

Negativno

Pomalo je skupo i ima puno više mogućnosti nego što je većini kupaca potrebno. Popratni daljinski upravljač je pretrpan dugmadima, sigurno će odbiti one koji žele jednostavnost. I Sonyjeva automatska kalibracija zvučnika nije bila potpuno perfektna.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Sony STR-DN1040 je sigurno prvoklasno pojačalo koje ima dosta Wi-Fi tehnologije i lijep korisnički interfejs, ali i visoku cijenu.

 

AV pojačala često kaskaju za trenutnim tehnologijama, velika su, teška za upotrebu i tipično nemaju osnovne osobine koje se danas uzimaju zdravo za gotovo poput Wi-Fi. Srećom, ništa od toga nije istina kad se priča o Sony STR-DN1040 koje je modernije i jedno od cijenom relativno prihvatljivih AV pojačala.

Sony STR-DN1040 ima ugrađen Bluetooth, AirPlay i Wi-Fi, što omogućava lagano povezivanje sa tabletima i telefonima. Također posjeduje i nevjerovatnih 8 HDMI ulaza i tako nadmašuje konkurenciju u ovoj cjenovnoj grupi. 1.249,00KM nije mala cijena za AV pojačalo, ali Sony vam daje osjećaj da ste dobili uređaj vrijedan tih novaca.

DIZAJN Teško je napraviti veliko AV pojačalo da izgleda dobro, ali je Sony napravio zavidan posao sa ovogodišnjim Sony STR-DN1040 i STR-DN840. Prednja strana ima čist, moderan dizajn sa malo dugmadi, što kod većine pojačala nije slučaj. Marantz NR1403 ipak izgleda bolje i zauzima manje prostora, ali Sony STR-DN1040 je ipak najljepše „veliko“ pojačalo na tržištu.

Daljinski upravljač je pretrpan kontrolama i loše dizajniran. Ako ste već spremni potrošiti 1.249,00KM na AV pojačalo onda ćete razmisliti o ulaganju novca u bolji daljinski da zamijenite ovaj osnovni.

KORISNIČKI INTERFEJS Odavno se kritikuju arhaični interfejsi koji se koriste u AV pojačalima, tako da je Sony STR-DN1040 pravo pozitivno osvježenje. Oštra, visoko definirana grafika izgleda odlično a još impresivnije je kako dobro reagira na kontrole.

Sony je također dobro odradio posao pri korištenju jednostavnih engleskih fraza da pojasni Sony STR-DN1040 funkcije, poput „Watch“ i „Listen“. Nije baš savršeno ali možete raditi jednostavne stvari poput preimenovanja ulaza ili izmjene ikona, što je ogroman korak u pravom smjeru.

MOGUĆNOSTI Sony STR-DN1040 je možda skup, ali je jedan od najopremljenijih AV pojačala za svoju cijenu. Posjeduje 8 ulaza HDMI, uključujući i jedan na prednjem panelu koji je MHL (Mobile High-Definition Link) kompatibilan. Ostatak ulaza je poprilično zadovoljavajući uključujući i tri digitalna (dva optička i jedan koaksijalni).

STR-DN1040 nudi dobru bežičnu konekciju uključujući ugrađeni Bluetooth, Wi-Fi i Air Play. Bluetooth je najlakši način da bežično puštate audio sa skoro svakog tableta ili telefona, dok AirPlay pruža superioran zvuk sa iOS uređaja.

Wi-Fi nije toliko važan ali daje mogućnost povezivanja bez LAN kabla na internet, što omogućava kontrolu preko telefona, nadogradnje softvera i internetskih usluga poput Pandora radija, Slacker, Sony Music Unlimited i internet radija. Sonyjev paket internet usluga je dobar u odnosu na usluge koje se dostupne u ostalim pojačalima, ali je to mala stvar s obzirom da je uvijek bolje iskustvo slušanja muzike sa drugih uređaja poput mobitela ili tableta nego korištenjem postojećih aplikacija pojačala.

Ostatak poboljšanja Sony STR-DN1040 su manje važna za većinu kupaca. Sony STR-DN1040 je 7.2 kanalno pojačalo. Također ima analogni konvertor za video ali vam neće trebati ukoliko svi vaši uređaji koriste HDMI. Sony STR-DN1040 je jedan od rijetkih koji nudi dva HDMI izlaza, ali ukoliko nemate kućno kino sa projektorom ova opcija vam neće trebati.

PODEŠAVANJE Sony STR-DN1040 koristi Sony Digital Cinema Auto Calibration (DCAC), autopodešavajući sistem kroz koji se prođe vrlo brzo. Automatske postavke nekada mogu pogrešno prepoznati zvučnike pa je u određenim situacijama bolje ručno podesiti konfiguraciju zvučnika koje posjedujete.

KVALITET ZVUKA Sony STR-DN1040 ima odličan kvalitet zvuka. Kroz testove puštanja raznih filmova i scena glasovi su bili čisti i svi efekti uzbudljivi. Također imaju četiri automatske postavke EQ zvuka (mikser zvuka) i sve su se pokazale odličnim. Jedna od te četiri postavke pod nazivom “Engineer” je korištena za sve testove slušanja zvuka.

Sony STR-DN1040 ima i naprednu kontrolu jačine zvuka. Ova kontrola omogućava mekše promjene između slabe i jake jačine zvuka prilikom prelaza sa filma na reklame na TV-u ili na Dolby i DTS enkodiranim filmovima. Ova funkcija radi dobro i održavala je nivo zvuka konstantnim za razliku od situacije kad je ugašena.

U poređenju sa drugim pojačalima zvuk Sony STR-DN1040 je bio dosta puniji. Kombinacija zvučnika sa subwooferom je bolja na ovom pojačalu nego na ostalima. Tokom testova slušanja Blu-ray audio snimaka zvuk je bio savršen. U poređenju sa ostalim pojačalima kvalitet zvuka ovog pojačala je među boljima.

Naša ocjena
Ukupna ocjena