Recenzija
908 pregleda

Recenzija: Sony Cyber-Shot DSC-WX300

by on May 22, 2014
Pozitivno

Trenutno najmanji i najlakši fotoaparat na tržištu, 20x zoom, Wi-Fi konekcija, fantastična baterija, lepeza različitih opcija snimanja.

Negativno

Težina i veličina kamere može otežati mirno držanje tokom zumiranja, ekran se slabo vidi pri jakom svjetlu, objektiv ima male otvore na oba kraja pa je zumiranje puno bolje koristiti za vrijeme dnevnog svjetla na otvorenom prostoru.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Ako vam fali objektiv sa dobrim zoomom a ne želite da nosite glomazne i teške fotoaparate na vaša putovanja, Sony Cyber-Shot DSC-WX300 je dobar izbor.

 

DSC-WX300 kamera namijenjena je onima koji žele bolje fotografije od onih koje dobiju pametnim telefonima. U tom pogledu, DSC-WX300 je napravio uspjeh.

Sa ugrađenim wirelessom moguće je snimljene fotografije poslati na Android ili iOS uređaj. Wi-Fi konekcijom je omogućeno kontrolisanje kamere pametnim telefonom, olakšavajući fotografisanje grupnih i auto-portreta. Fotoaparat se može podesiti da slike spašava na nižoj rezoluciji i tako olakša dijeljenje s drugim korisnicima.

Oni koji žele značajno bolju kvalitetu fotografije nego na pametnom telefonu, trebali bi prije pogledati Sonyjev HX50V model.

Da bi napravio 25-500mm objektiv za ovako mali fotoaparat Sony je uzeo jedan od svojih 1/2.3 inčna 20 megapixelnih Exmor R CMOS senzora i iskoristio samo 18,2 megapixela, učinivši ionako mali senzor još manjim.

Ipak, DSC-WX300 snima odlične fotografije sve dok ih ne namjeravate previše povećavati ili sjeći. Slike djeluju blage i na najslabije podešenoj senzitivnosti objektiva, na ISO 80. Objektiv ima mali otvor od f3.5, a pri maksimalnom zoom-u u najširem djelu otvor je f6.

WX300 se može koristiti i za snimanje filmova. Ako želite kompaktni uređaj za snimanje videa i dobrih fotografija ovo je pristojan izbor. Za najbolje rezultate se preporučuje snimanje u AVCHD formatu. Ako želite dijeliti svoje video datoteke na internetu imate opciju snimanja i u MP4 formatu. Optički zoom radi i prilikom snimanja, a kamera ima i relativno dobar stereo mikrofon na vrhu.

U suštini ovo je prilično brz fotoaparat, ali nije savršen za fotografisanje portreta, pogotovo u okruženju slabijeg svjetla.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena