Recenzija
731 pregleda

Recenzija: Sony Cyber Shot DSC-HX200V

by on June 25, 2014
Pozitivno

Brz autofokus, dobra kvaliteta slike i videa, ugrađen GPS.

Negativno

Baterija se puni u kameri, ISO performanse su prosječne.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Kamera koja ima pregršt mogućnosti poput detekcije lica, osmijeha i treptanja, te ujedno daje odličnu kvalitetu fotografija tokom dana. Svi koji žele kameru sa odličnim zumom i lakoćom slikanja će biti vrlo zadovoljni ovom kamerom.

 

DIZAJN Sony Cyber Shot DSC-HX200V je dizajniran sa idejom da kamera treba biti prenosna, a ipak imati mogućnost velikog zuma i kvalitetnih fotografija. Ova kamera ipak nije za džep već se pomoću kaiševa nosi oko vrata ili na ramenu. Zum je impresivan sa 30X povećanjem, a senzor je 18.2MP, što rezultira odličnim fotografijama. Iako je ovo kompaktna verzija, kamera ima malo veći rukohvat koji je čini velikom. Kvalitet materijala i završna obrada je dovedena do savršenstva. Kontrole su standardno pozicionirane kao na svim DSLR modelima, a LCD ekran je moguće fizički pomjerati. Kako je sam uređaj kompaktan, vrlo dobro leži u ruci i sve kontrole su nadomak prstiju. Zbog ovakvog dizajna rukovanje ovom kamerom je jednostavno i brzo. Na prednjoj strani se nalazi objektiv iznad kojeg je port za dodatke. Na gornjem dijelu je skriveni blic, a iza njega se nalazi odličan Sony mikrofon.

PERFORMANSE Iako posjeduje prilično velik zum, manji je od nekih konkurentnih kamera poput Nikon Coolpix P510. Ipak Nikon ima senzor od 16MP što smanjuje ukupnu kvalitetu slike, dok Sony ima 18.2MP senzor koji je, prema riječima Sonyja, trenutno najjači senzor u svojoj klasi. Moguće je slikati u automatskom ili manualnom modu, a uz svaku fotografiju idu vrlo detaljni GPS podaci. Opcija za detekciju lica, osmijeha i treptanja, zajedno sa ugrađenim blicom i 3 inčnim monitorom daju ovoj kameri prednost nad konkurencijom. ISO osjetljivost je podesiva od 100 do 12800, a zbog male unutarnje memorije moguće je uslikati samo 17 slika najveće kvalitete. Za snimanje video zapisa potrebno je dodatno ubaciti SD karticu. U paketu sa aparatom dolazi i adapter za punjenje, kabl za spajanje sa računarom, kaiš za aparat i pokrivač za objektiv. Bitno je napomenuti da ova kamera ima jako kratko vrijeme paljenja i brz autofokus, što omogućava jednostavno slikanje neočekivanih momenata.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena