Recenzija
1451 pregleda

Recenzija: Samsung Galaxy Note 8

by on November 26, 2014
Generalno
Model: Galaxy Note 8OS: Android 4.1.2 (Jelly Bean), moguće nadograditi na Android 4.4 (KitKat)SIM: Da, Micro-SIMDimenzije: 210.8 x 135.9 x 8 mmTežina: 338 g (3G) / 340 g (LTE)
Baterija
Tip: Li-Ion (4600 mAh)Trajanje Baterije: do 710 h (2G) / do 480 h (3G) - Razgovor: 28 h (2G) / do 24 h (3G)
Kamera
Primarna kamera: 5 MP, 2592 х 1944 piksela, autofokusMogućnosti: Geo-tagiranje, fokus na dodir, detektor licaVideo: 720p@30fpsSporedna kamera: 1.3 MP
Pozitivno

Veličina uređaja idealna za rad olovkom, uređaj može pokretati zahtjevnije aplikacije, ima opciju podijeljenog ekrana koja je prednost kod ukucavanja zabilješki, Stylus olovka je odlična.

Negativno

Ekran bi mogao biti veće rezolucije, zbog instaliranih početnih aplikacija svih 16GB memorije nisu na raspolaganju, kvalitet plastike od koje je napravljen i nije najbolji, visoka cijena.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

8 inčni Samsungov tablet je pravo zadovoljstvo. Koristiti olovku koja dolazi uz tablet je pozitivno iskustvo. Cijena je visoka, ali dodatne funkcije koje pruža Stylus olovka bi mogle biti presudne pri izboru ovog tableta.

 

DIZAJN Samsung je zaslužan za proizvodnju raznovrsnih uređaja koji pokrivaju veliko i zahtjevno tržište tableta, fableta i telefona. Ova raznovrsnost nije utjecala na činjenicu da kompanija uvijek ima jednak, prepoznatljiv stil i izgled kad je u pitanju dizajn uređaja.

Galaxy Note 8 dijeli sve sličnosti sa ostalim Samsung uređajima. Dolazi u bijeloj boji sa sjajnom zadnjom stranom. Kvalitet plastike je dobar, ali uglančanost zadnje strane čini ovaj Note pomalo skliskim za držati. Ovaj nedostatak je česta pojava kod većih uređaja ove kompanije, ali nipošto prepreka za korištenje.

Na prednjoj strani se nalaze fizičko Home dugme i dva dugmeta osjetljiva na dodir, „Back“ i „Menu“. Rubovi su u sivoj boji, a sa strane se nalaze razni priključci.

Plastika od koje je napravljen je solidnog kvaliteta, ali ako se izvrši malo jači pritisak uređaj se savija. Ovaj uređaj je jako lagan i vrlo ugodan čak i za duže čitanje. Dimenzijama je malo veći od standarda, pa ga nećete moći staviti u većinu džepova od jakni.

U poređenju sa Apple iPad mini ovaj tablet ima malo veći ekran i bolju rezoluciju. Trenutna rezolucija je sasvim dovoljna za sve što se treba raditi na ovom tabletu.

PERFORMANSE Samsung Galaxy Note 8 ima 1,6GHz četverojezgreni Samsung Exynos 4 Quad procesor sa 2GB RAM memorije. Sa ovakvim hardverom ovaj tablet radi odlično. GPS, Bluetooth 4.0, DLNA, MHL, 802.11a/b/g/n, Wi-Fi Direct, 5MP i 1.3MP kamere nazad i naprijed, te stereo zvučnici su neke od pregršt opcija koje ima ovaj tablet. Baterija može izdržati čitav dan prilično intenzivnog korištenja, a možda jedina negativna stvar je nedostatak blica.

Note 8 radi sa Android 4.1 sistemom, a ako kupite 3G verziju dobijate i mogućnost korištenja tableta kao telefon. Iako piše da ima 16GB memorije, slobodna memorija po paljenju uređaja je oko 9.7GB. Memorija se može proširiti sa micro SD karticom tako što se ubaci u prikriveni port sa strane.

Samsung je stavio dosta svojih aplikacija koje poboljšavaju ukupni dojam. Međutim, svojim aplikacijama popunjeno je dosta prostora na internoj memoriji. Neke od dodatnih aplikacija su: popularni TouchWiz android skin, Smart Stay, reading mode, dual app i mnoge druge.

Također, za dosta aplikacija koristi se olovka Stylus. Olovka je glavni dodatak za ovaj tablet i ona pruža posebno iskustvo. Toliko je dobra da je njome moguće crtati kao rukom po papiru. Dodatno se može preuzeti još mnogo aplikacija koje se oslanjaju na korištenje ove odlične olovke.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Kamera

 
Baterija

Ukupna ocjena