Recenzija
1430 pregleda

Recenzija: Samsung ATIV Book 9 Plus ultrabook

by on May 17, 2014
Pozitivno

Nevjerovatno velika rezolucija, osjetljiv na dodir deset prstiju istovremeno, napravljen od visoko kvalitetnih materijala, odlična baterija, radi brzo i odlično zbog i5 procesora i SSD diska.

Negativno

Malo prostora za podatke, u paketu ne dođu adapteri za VGA i HDMI.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Odličan Ultrabook koji radi sve kao i konkurencija, ali ima ekstra adut u vidu najboljeg ekrana visoke rezolucije. Ultra tanki dizajn poboljšava izgled i prenosivost, ali i nameće korištenje adaptera prilikom kopčanja HDMI, LAN ili VGA uređaja.

 

DIZAJN Prilikom paljenja ovog ultrabooka prvo što se primijeti je nevjerovatno dobar 13.3 inčni ekran. Prikazuje sliku u 3200×1800 piksela, što je trenutno jedino uporedivo sa Apple MacBook Pro 13 koji ima Retina ekran. ATIV Book 9 je dizajniran dosta minimalistički, sa tamnim aluminijskim kućištem. Skoro je jednake veličine kao i Macbook Air Pro 13, ali je ipak malo teži. Zbog svoje veličine ATIV ima tastaturu normalne veličine, a ispod se nalazi prilično velika površina za upravljanje mišom. Na toj površini su integrirani lijevi i desni klik kao dio površine. Također, na toj površini moguće je koristiti Windows 8 geste. ATIV koristi zglob sa dvostrukim otporom i tako postiže da se ekran otvara vrlo lagano do 90 stepeni, a poslije pruža dosta veći otpor koji omogućava da se ekran ne pomjera prilikom dodirivanja i tapkanja.

PERFORMANSE Sa obje strane ultrabooka se nalazi po jedan USB 3.0 port, a sa desne strane se nalazi i port za slušalice i mikrofon, zajedno sa malim konektorom koji uz pomoć adaptera postaje VGA izlaz. Sa lijeve strane se nalazi miniHDMI port, mini LAN port i port za SD kartice. Posjeduje WiFi koji je u mogućnosti koristiti na 2.4GHz i 5GHz mreži, kao i Bluetooth 4.0. Za povezivanje sa uređajima koji podržavaju WiDi posjeduje WiDi verziju 4.1. ATIV Book 9 dolazi sa 128GB SSD diskom koji radi brzo i efikasno, ali u današnje vrijeme to je jako malo prostora za podatke. Intel Core i5 4200U je zaslužan za besprijekoran rad ovog ultrabooka, a integrirana grafička kartica Intel HD 4400 je nešto lošija od čipa koji dolazi na Apple Macbook Air Pro 13. Baterija ATIV-a sa trajanjem od oko osam sati daje impresivne rezultate u odnosu na konkurenciju.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena