Recenzija
1064 pregleda

Recenzija: Retina MacBook Pro

by on June 6, 2014
Pozitivno

U svojoj klasi ima najbolji ekran, vrlo je tanak i lagan, iWork aplikacija dolazi besplatno.

Negativno

Baterija nije baš najbolja i traje dosta kraće od ostalih MacBook uređaja.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Ovogodišnji MacBook Retina je poboljšan sa nekoliko hardverskih nadogradnji, poput bolje mrežne kartice koja sad propušta 20Gbs i podržava najnoviji 802.11ac standard. iWork paket dolazi potpuno besplatno sa novim Retina MacBook notebookom, što uz nižu cijenu čini ovaj notebook jako prihvatljivim. Glavna odlika ovog notebooka je njegova čista snaga koja će i najzahtjevnije korisnike ostaviti bez riječi.

 

Najnovije izdanje 15“ Apple notebooka sada dolazi sa odličnim retina ekranom i još nekoliko hardverskih poboljšanja. Unatoč boljim i jačim hardverom ovaj notebook dolazi sa manjom cijenom od svog prethodnika.

DIZAJN Najnoviji Retina MacBook je u poređenju sa starijim modelima dosta lakši. Dimenzije su ostale nepromijenjenje, ali se kvalitet kućišta čini boljim od prijašnje verzije. Sve ostalo što se tiče dizajna je potpuno jednako kao i kod prethodnog modela MacBook pro. Ekran na novom MacBook Pro je kao i obično najbolji među konkurencijom. Na novom modelu više nema grešaka sa slikom koje su pogađale veliki broj prošlogodišnjih modela. Ekran prikazuje sliku rezolucije 2880×1800, pa se zbog toga zove Retina.

PERFORMANSE Kad je u pitanju grafička kartica, prema specifikacijama bi se reklo da je novi model lošiji od starog. Međutim, Intel Iris Pro čip je po performansama dosta sličan prijašnjem NVIDIA 650M, ali je dosta štedljiviji i manje se grije, što može značiti duži život notebooka. Tokom upotrebe MacBooka sa grafički zahtjevnijim aplikacijama nije bilo primjetne razlike u performansama. Ono što se primjećuje jeste smanjeno hlađenje grafičkog čipa što omogućava ugodniji i tiši rad. U novi model ugrađen je i novi super brzi PCIe disk koji je dosta brži i omogućava rad bez zastajkivanja. Posjeduje 256GB za podatke i 8GB radne memorije što će omogućiti pokretanje svih zahtjevnijih aplikacija. Intel Core i7 na radnom taktu od 2GHz u novom MacBook Pro radi savršeno.

U poređenju sa starijim modelom, novi model ima bateriju koja može izdržati čitavih sat duže internet pregledavanja preko WiFi konekcije, što je oko osam sati.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena