Recenzija
1172 pregleda

Recenzija: Netgear Wireless-N Router WNR 2000

by on July 22, 2014
Pozitivno

Netgear Wireless-N Router WNR 2000 korisnicima pruža dobru brzinu, odličan domet, jednostavnost korištenja i pristojnu cijenu. Uz uređaj dolazi i besplatna roditeljska zaštita.

Negativno

Netgear Wireless-N Router nema dual-band, Gigabit, USB niti wireless predviđen za goste. Internet interfejs je ponekad spor, a roditeljska zaštita zahtjeva instalaciju softvera na računar.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

Ovaj uređaj je odličan za sve one koji traže kvalitetan router za relativno malo novca, a roditeljska zaštita je dodatni plus. Netgear Wireless-N Router je savršen za sve korisnike kojima je potrebna jednostavna bežična mreža i mogućnost kontrole pristupa Internetu.

 

Netgear Wireless-N Router WNR2000 je kompaktni i jednostavni Wireless-N router relativno niske cijene. Nudi dobru brzinu i odličan domet, a prvi je Netgearov router koji ima alat za filtriranje sadržaja na internetu. Na žalost uređaju nedostaju Gigabit Ethernet ulaz, USB i podrška za 5GHz frekvenciju.

DIZAJN Uređaj izgleda poput svih ostalih uređaja iz Netgear RangeMax serije. Ima glatko sjajno kućište koje je pravi magnet za otiske prstiju, unutrašnju antenu i vertikalni dizajn. Na prednjoj stranise nalazi nekoliko LED lampica koji prikazuju status svakog porta i status Internet i wireless konekcije. Na prednjoj strani se nalazi WiFi dugme za postavke koje omogućava kratki vremenski prozor gdje ostali WPS klijenti mogu pristupiti mreži bez unošenja šifre.

Na stražnoj strani se nalaze četiri LAN i jedan WAN port, te dugme za paljenje i gašenje. Ruter je dizajniran da stoji vertikalno i ima malo odvojivo postolje. WNR2000 dolazi sa softverskom aplikacijom koja zahtjeva postavke, od hardverskih postavki do postavljanja mreže. Korisnici mogu koristiti routerov internet interfejs za proces postavke.

DODACI Uzimajući u obzir veličinu i cijenu uređaja, roditeljska zaštita je veliki plus, a Netgear ga nudi u suradnji sa OpenDNS-om. Korisnici tako imaju pristup jednostavnom, efektivnom i besplatnom pregledu sadržaja interneta kod kuće. Da bi koristili ovaj dodatak, korisnici moraju instalirati Netgear Live Parent Control softver koji dođe na CD-u uz uređaj.

Korisnici mogu filtrirati nivo filtracije i blokade sadržaja, na primjer „moderate“ nivo ne uključuje dijeljenje video sadržaja, ali korisnici mogu manuelno odobriti ovaj sadržaj. Mogućše je odabrati između 54 kategorije i način filtriranja. Kada korisnik postavi nivo filtracije svi uređaji koji koriste WNR2000 router će imati isti nivo zaštite. Da bi zaobišli zabrane, korisnici će morati kreirati račune koji zaobilaze zabranu i instalirati Netgear User Utility koji se može preuzeti na Netgear OpenDNS Web računu.

PERFORMANSE Wireless-N Router WNR 2000 ima dobre performanse za svoju veličinu i cijenu. Netgear može prenijeti 500MB podataka bežičnim putem za manje od 2 minute. Sa svojim 32.2Mbps WNR 2000 je puno bolji od konkurencije. Što se tiče dometa, router pokriva prostor u krugu od 100 metara, dok skuplji routeri imaju domet od 80-ak metara.

Internet intefejs je ponekad spor bez ikakvog razloga i ponekad je potrebno restartovati uređaj da bi se ponovo mogli prijaviti na mrežu. Wireless-N Router WNR 2000 dolazi sa jednogodišnjom goarancijom, a na internet stranici kompanije se mogu naći mnoge informacije vezane uz podršku, firmware, drivere i priručnike.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Performanse

Ukupna ocjena