Recenzija
2091 pregleda

Recenzija: mojTaxi aplikacija

by on October 30, 2014
Pozitivno

Iskorištavanje novih tehnologija u svakodnevnom životu, brže naručivanje taxi vozila od standardne metode.

Negativno

Nedostatak podrške od strane većeg broja taxi prevoznika.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

mojTaxi je aplikacija koja definitivno ima potencijala i može se razviti u kvalitetan servis.

 

Ova aplikacija se pojavila ne tako davno i definitivno postaje sve popularnija, a to može zahvaliti prije svega kvalitetnom marketingu (reklama se često pojavljuje na društvenim mrežama, a može se čuti i na radiju). Kako kažu kreatori aplikacije, „pozivanje taxi vozila nikad nije bilo jednostavnije“. I zaista, nakon prvog pokretanja aplikacije i kreiranja korisničkog računa shvatićete da je to zaista tako. Ne morate više stajati na ulici dok pada kiša, ne morate mahati i gledati da li je taxi kojem mašete dostupan, sada je dovoljno samo pokrenuti aplikaciju, izabrati neki taxi sa mape ili pozvati ga kroz aplikaciju i to je to.

Taxi se može pozvati na dva načina: automatski ili manuelno. Ukoliko se odlučite za automatsko pozivanje onda u gornjem lijevom uglu ekrana izaberete opciju poziva taxija. Aplikacija koristi Google Maps pa će se, zahvaljujući GPS-u u telefonu, u formularu koji se pojavi prikazati ulica u kojoj se trenutno nalazite. Google Maps trenutno ne nudi opciju odabira kućnog broja, pa ćete ga morati upisati ručno poslije adrese. Također možete pobrisati adresu i unijeti objekat ispred kojeg želite da taxi dođe po vas. Nakon što ste potvrdili vašu adresu aplikacija će locirati najbliže slobodno vozilo, a kada vozač prihvati vožnju na vašem ekranu će se ispisati broj vozila koje dolazi po vas, dok će na mapi odabrano vozilo biti obilježeno „zlatnim“ pinom.

Ukoliko ne želite automatski pozvati taxi možete to učiniti manuelno, odnosno možete odabrati bilo koje vozilo sa mape koje se nalazi u vašoj blizini a koje je označeno zelenim pinom. Vaša lokacija je označena plavom tačkom, pa na osnovu toga možete vidjeti koja su vozila u blizini. Dodirom na bilo koji zeleni pin pokrećete poziv prema tom vozilu. Nakon što ste upisali tačnu adresu ili lokaciju i potvrdili je, poziv će biti upučen i vozač će odgovoriti u roku od 10 sekundi. Ukoliko se to ne desi (vozač ima drugi poziv ili je predaleko) aplikacija će vam ponuditi da pokrenete automatski odabir najbližeg vozila. Ukoliko vam to ne odgovara probajte opet manuelno odabrati neki taxi.

Još jedna jako zanimljiva stvar je podatak da 75% taxi vozila koje pozovete putem aplikacije nudi besplatnu internet konekciju u vozilu. Taxi vozila koja su povezana u sistem imaju besplatan wi-fi u vozilu, a aplikacija vam pri odabiru vozila daje informaciju da li vozilo ima besplatan internet. Aplikacija je trenutno dostupna za iOS i Android uređaje, a partneri aplikacije su BH Telecom, RSG Radio i Sarajevo Taxi.

Naša ocjena
Ukupna ocjena