Recenzija
1332 pregleda

Recenzija: Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G

by on June 18, 2014
Generalno
Model: Multipad 10.1 Ultimate 3GOS: Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)SIM: DaDimenzije: 175 x 256.8 x 10.2 mmTežina: 680 g
Baterija
Tip: Li-Po (6400 mAh)Trajanje Baterije: do 120h / do 6h 30min razgovora
Kamera
Primarna kamera: 2 MP, 1600 x 1200 pikselaSporedna kamera: 2 MP
Pozitivno

Integrisan 3G/UMTS modem, izdržljivo prednje staklo, intuitivan i jednostavan za upotrebu.

Negativno

Pomalo zastarjeli Android, ekran se slabo vidi pri jačoj dnevnoj svjetlosti.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G tablet nije niskobudžetni proizvod, iako se čini prilično jeftin po cijeni od 499 KM. Multipad 10.1 ima odlično čvrsto kućište koje neće osvojiti nikakve nagrade za dizajn, ali je praktičan i intuitivan za upotrebu sa izdržljivim prednjim staklom. Ima integrisan 3G/UMTS modem i podržava puni pristup Google Play. Postoje i druge prednosti poput tečnog rada i brzog Androida 4.0.4. Tu su i konstantna, niska radna temperatura, te dobra podrška za igre – koja se odnosi i na malo zahtjevnije naslove.

 

Sa cijenom od 499 KM Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G tablet je možda najbolji među konkurencijom. Iako je cijenom rangiran niže, ovaj tablet uopšte nije manje kvalitetan od nekih skupljih konkurenata. Upoređujući testni primjerak sa slično opremljenim 10 inčnim tabletima u istom cjenovnom rangu, Prestigio jedini dolazi sa 3G modemom. S druge strane, malo bolji 10.1 inčni tableti, poput Google Nexus 10, koštaju puno više.

Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G tablet koristi dvojezgreni ARM Cortex-A9 bazirani Rockchip RK3066 na radnom taktu od 1.6GHz u kombinaciji sa Mali-400 MP4 grafičkim procesorom. Proizvođač nudi dvije verzije Android tableta. Sa jedne strane, 3G verziju što je ujedno i testni uređaj koji ima 3G/HSPDA modem.

KUĆIŠTE Sa crnim okvirom i sivom pozadinom Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G tablet izgleda jednostavno i neupadno. Plastika je dosta kvalitetna, dok je prednji dio prekriven staklenim ekranom koji ujedno prekriva i prednju kameru. Ovaj tablet ima prosječne dimenzije i težinu kada su u pitanju 10.1 inčni tableti. Lagano gumirana poleđina će olakšati rad, a zaobljeni krajevi povećavaju ergonomiju uređaja.

KONFIGURACIJA Multipad 10.1 Ultimate 3G tablet koristi dvojezgreni ARM Cortex-A9 Rockchip RK3066 radnog takta 1.6 GHz i ima 1GB RAM memorije, kao i 16GB interne memorije. Koristeći SD slot za microSD i microSDHC kartice memorija se može proširiti do 32GB. Posjeduje dvije integrisane kamere (prednja i zadnja, svaka po 2MP), mini HDMI port kao i micro USB 2.0 port, WLAN 802.11 b/g/n. Uprkos prihvatljivoj cijeni 3G/UMTS modem je prisutan zajedno sa 3.5mm priključkom za slušalice i litijum-polimer baterijom kapaciteta 6400 mAh.

Priloženi USB-OTG (on-the-Go) kabl radi prilično dobro sa mnogim USB stikovima, eksternim diskovima, te čak miševima i tastaturama. Prilikom iskopčavanja USB uređaja za pohranu podataka treba odabirati opciju „ukloni SD karticu“ da bi se izbjegli dalji problemi čitanja podataka na PC ili MAC.

SOFTVER Multipad 10.1 Ultimate 3G tablet koristi malo stariju verziju Android 4.0 Ice Cream Sandwich kao operativni sistem. Nadogradnje za softver i aplikacije su distribuirane sa OTA (Over The Air) ili Wi-Fi, što zahtjeva aktivnu Internet konekciju.

10.1 verzija se naspram svog 7 inčnog ekvivalenta MultiPad 7.0 Prime Duo pali puno brže i umjesto jedne minute, potrebno je oko 25 sekundi za paljenje. Nakon što se upali vidi se da tablet koristi standardni ICS interfejs. Prestigio dodaje samo par modifikacija sa instaliranim aplikacijama kao Prestigio eReader, Angry Birds ili Cloud aplikaciju Sugar Sync, koji daje 5GB Cloud memorijskog prostora.

POVEZIVANJE U polju bežične komunikacije Multipad 10.1 Ultimate 3G tablet je u mogućnosti pokazati svoje prednosti. Podržava Bluetooth, 3G konekciju (HSPDA, 2100MHz) koja zahtjeva SIM karticu, kao i WLAN 802.11 b/g/n. Wi-Fi konekcija se pokazala stabilnom i radi u opsegu frekvencija 2.4GHz (802.11b/g) i 5GHz (802.11n). Međutim, za razliku od skupljih 10 inčnih tableta korisnici Multipad 10.1 Ultimate 3G tableta neće biti u mogućnosti koristiti GPS ili NFC.

KAMERA I MULTIMEDIJA Multipad 10.1 Ultimate 3G tablet ima veoma jednostavnu i prednju i zadnji kameru sa 2MP rezolucijom (1600×1200 piksela). Kvalitet slike je loš, fotografije gube mnogo detalja i čine se van fokusa čak i pri upotrebi stalka pri dobrim svjetlosnim uslovima. Ni video zapisi nisu zavidne kvalitete. Obje kamere snimaju u rezoluciji 640×480 brzinom od 9 slika u sekundi, što je jako malo.

EKRAN Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G tablet ima visoko poliran 10.1 inčni ekran sa rezolucijom 1280×800 piksela. Dok većina tableta koristi IPS ekrane, Multipad 10.1 Ultimate 3G tablet koristi MVA ekran što je relativno neobično za tablet. U poređenju sa IPS ekranima MVA ekrani imaju malo lošiji odziv slike, međutim ovdje se ta razlika nije mogla uočiti čak ni kod brzih promjena slika tokom igranja igrica.

Zbog loše jačine osvjetljenja ekran se teško vidi čak i kad je oblačno vrijeme ili u dubokoj hladovini. Visoko poliran ekran samo pogoršava situaciju i ograničava vidljivost, čak i u skoro optimalnim uslovima svjetla. Subjektivno, ekran zadovoljava jer sadržaj ispisuje čisto i sa realnim bojama. Međutim, pod ekstremnim uglovima gledanja boje blijede primjetno. Ekran nije jedna od jačih strana Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G tableta.

PERFORMANSE Prestigio je poređen je sa tabletima iste SoC strukture. AnTuTu v3 je otkrio slabosti ovog tableta kao i ostali programi za testiranje preformansi. Gledajući samo performansu Internet pretraživača Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G tablet pokazuje dobre rezultate. Performanse kod igara su prosječne, ali ne i loše.

 Tablet prepoznaje sve komande brzo i precizno, pa čak i navigacija kroz dugačke sajtove ili liste funkcioniše trenutno i bez kašnjenja. Jedino prilikom rotacije ekrana desit će se kašnjenje od jedne sekunde, ali sveukupno funkcija rotacije ekrana je pouzdana.

Multipad 10.1 Ultimate 3G ima standardnu QWERTY tastaturu za unos koja se nalazi u donjoj polovini ekrana kad je tablet okrenut horizontalno, odnosno u donjoj četvrtini ekrana ako je tablet okrenut vertikalno. Tipke su dovoljno velike, reaguju bez kašnjenja i dozvoljavaju brzi unos nakon privikavanja, jednako kao i sa pravom tastaturom. U slučaju da ovo nije dovoljno, može se spojiti USB miš ili tastatura. Međutim, moguće je koristiti jedino engleski profil za tastaturu.

ZVUČNICI Sa zadnje strane Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G tableta se nalaze dva mala zvučnika (lijevo i desno) koji produciraju prihvatljiv zvuk. Kad se ekran zarotira zvuk dolazi samo iz jednog smjera što smanjuje već dovoljno loš stereo efekat. Kao i kod mnogih drugih tableta, zvučne membrane Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G tableta su jedino korisne za pozadinsku muziku. Jačina zvuka se može prilično pojačati, ali zvučne karakteristike ostaju loše. Visoki tonovi dominiraju, dok srednji tonovi i basovi ne postoje. Slušalice su preporučljive i definitivno isplative jer 3.5mm priključak pruža odličan zvuk na dobrim slušalicama.

BATERIJA Tokom testiranja Prestigio je zadovoljio minimalni cilj od 6.5 sati rada. Međutim, to se odnosi samo na situaciju kad su postavke optimalne. U stanju mirovanja sa aktiviranim Wi-Fi i minimalnom svjetlinom ekrana, Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G se ugasi nakon 7 sati i 46 minuta. U situaciji kada se surfa sa upaljenim Wi-Fi i smanjenom svjetlinom, tablet je izdržao samo 4 sata i 46 minuta, a pod punim opterećenjem CPU i GPU i sa upaljenim Wi-Fi, te sa svjetlinom na maksimumu radio je samo 3 sata i 50 minuta.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Kamera

 
Baterija

Ukupna ocjena