Recenzija
2027 pregleda

Recenzija: Pik.ba aplikacija

by on October 24, 2013
Pozitivno

Skoro sve opcije koje se nalaze i na web stranici, intuitivan interfejs, jednostavno pretraživanje.

Negativno

Nemogućnost gledanja informacija o korisniku i nedostatak opcije za uređivanje artikla.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

Odlična aplikacija za sve koji žele da u svakom trenutku imaju pristup svojim oglasima.

 

Pik.ba je web stranica koja omogućava korisnicima da prodaju ili razmjenjuju razne vrste robe. Kako na samoj stranici kažu, „pik.ba je prvi bosanskohercegovački kupoprodajni portal koji je zasnovan na principu društvene mreže čiji je primarni cilj da ujedini kupce i prodavače na jednom mjestu“.

Ovoga puta nećemo o web stranici već o mobilnoj aplikaciji Pik.ba za Android i iOS. Nakon preuzimanja i otvaranja aplikacije korisniku se nudi ekran za logovanje. Početni ekrani verzije za Android i iOS se malo razlikuju. Kod verzije za iOS u donjem dijelu ekrana se nalaze opcije „Potraži“, „Favoriti“, „Moj Pik“, „Objavite“ i „Postavke“. Korisnici Androida do ovih opcija dolaze pritiskom na dugme koje se nalazi desno od Home dugmeta.

U gornjem dijelu aplikacije za obje verzije nalaze se četiri opcije: „Početna“, „Moj Pik“, „Poruke“ i „Pitanja“. Ispod toga se nalaze razne kategorije koje korisnici mogu pretraživati. Tu se između ostalog nalaze „Antikviteti“, „Kolekcionarstvo“, „Tehnika“, „Mobilni uređaji“ i još mnoge druge kategorije. Klik na bilo koju od kategorija otvara ekran na kojem se vide ponuđeni artikli odnosno oglasi, koji se mogu sortirati po cjenovnom i/ili regionalnom filteru, kao i po vrsti proizvoda. Ako izaberete kategoriju „Mobilni uređaji“ možete birati da li želite da vam se prikažu samo mobiteli, bluetooth uređaji, tableti ili neka od ostalih ponuđenih kategorija.

Nakon odabira artikla koji vas zanima možete vidjeti sve njegove karakteristike, kratki opis, možete spasiti artikal i kontaktirati korisnika. Jedina mana je što nakon što kliknete na korisnika ne možete vidjeti podatke o njemu, kao što je to moguće na web verziji. Naravno, možete vidjeti sve artikle koje taj prodavač nudi.

Klik na „Moj pik“ vas vodi na stranicu sa artiklima koje vi prodajete. Kada kliknete na određeni artikal koji prodajete možete ga izbrisati, ali ne i urediti, što je još jedna od mana za koju se nadamo da će biti otklonjena u nekoj narednoj verziji. Ukoliko nemate aktivnih artikala onda će vam ova stranica biti prazna.

„Pitanja“ i „Poruke“ otvaraju stranice sa pitanjima koja su vam drugi korisnici postavili vezano za artikal, odnosno poruke koje ste poslali ili su vam poslane od drugih korisnika.

Kod obje verzije aplikacije moguće je vršiti pretragu upisivanjem pojma koji vas zanima. Kod Android verzije polje za pretragu se nalazi na vrhu, a u iOS verziji dole lijevo. U dijelu „Favoriti“ se nalaze artikli koje ste spasili prilikom pretrage.

Sekcija za objavljivanje artikala je jednostavna za upotrebu i ima sve mogućnosti koje se mogu naći i na web stranici.

Ukoliko spadate u osobe koje stalno trguju preko ovog servisa onda će vam Pik.ba aplikacija definitivno olakšati posao. Vrlo intuitivan interfejs, sve potrebne opcije i mogućnost jednostavnog pretraživanja i komuniciranja sa drugim korisnicima su ono što krasi ovu aplikaciju.

Naša ocjena
Ukupna ocjena