Recenzija
742 pregleda

Recenzija: Opera

by on November 24, 2013
Pozitivno

Opera ima vrhunske multimodalne dodatke i brzinu navigacije koja se može takmičiti sa konkurencijom.

Negativno

Preglednik nažalost ima česte probleme sa kompatibilnošću.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

Pored konflikta sa kompatibilnošću Opera je siguran preglednik koji je bogat dodatnim alatima.

 

Opera je drugi najstariji preglednik koji se trenutno koristi, i ima više od 200 miliona korisnika širom svijeta. Ovo je multimodalni preglednik, što znači da korisnicima omogućava da imaju različit interfejs poput skraćenica na tastaturi i glasovnih komandi, a odličan je za korisnike koji imaju problema sa vidom.

SIGURNOST Sigurnosne postavke preglednika su dobre, a Opera će upozoriti korisnike ako otvore internet stranicu koja je zaražena virusom. Osim toga, preglednik ima naprednu enkripciju kada korisnik otvara sigurne stranice i omogućava brisanje svih privatnih podataka i historije. To je odlična opcija za sve korisnike koji dijele računar.

BRZINA I KOMPATIBILNOST Opera tvrdi da je najbrži preglednik na tržištu, i pruža zaista dobre brzine. Pregledniku je potrebno samo nekoliko sekundi da pokrene i otvori stranicu i nevjerovatno je brz kada otvara aplikacije. Nažalost, Opera ima najviše problema kada je u pitanju kompatibilnost, te nije ni približno poznat kao njegova konkurencija.

JEDNOSTAVNOST KORIŠTENJA Opera je poznata po tome što je prva uvela neke od najpoznatijih standarda za preglednike, poput pretraživanja u različitim tabovima i integrisanog pretraživanja. Osim toga ima i integrisanu aplikaciju za mail. Preglednik je moguće kontrolisati potpuno uz pomoć tastature, a Opera podržava i geste mišem te glasovne komande. Intuitivna je i jednostavna za korištenje.

POMOĆ I PODRŠKA Korisnici mogu kupiti premium paket uz koji dolazi i podrška za email. Osim toga, na internetu postoji dovoljno informacija o pregledniku pa korisniku neće biti potrebna dodatna podrška. Opera ima i forum gdje korisnici postavljaju probleme i postavljaju pitanja.

Naša ocjena
Ukupna ocjena