Recenzija
979 pregleda

Recenzija: Nokia Lumia 920

by on August 12, 2014
Pozitivno

Odličan dizajn sa fantastičnim ekranom i dobrom 8MP kamerom.

Negativno

Uređaj zbog veličine može djelovati nezgrapno.

Detalji
 
Brend
Zaključak
 

Korisnici koji žele uređaj koji ima relativno dobre fotografije, odličan ekran, razne dodatke i vjerni su Microsoft-ovim operativnim sistemima, trebaju isprobati Nokia Lumia 920 pametni telefon.

 

DIZAJN Nokia je uvijek imala smisla kada je u pitanju izgled telefona. Lumia je velik uređaj, najbliži konkurentskom Galaxy S3 i S4, ali sa značajno smanjenim ekranom. Ovaj pametni telefon je dostupan u nekoliko živih boja.

Cijeli uređaj je napravljen iz jednog dijela, a kućište je u potpunosti od plastike. Lumia je trenutno najveći i najteži telefon na tržištu. Sa svojih 4,5 inča i 185 grama veća je od 5,5 inčnog Samsung Galaxy Note-a 2.

Uređaj na rubovima ima i blago zaobljeni ekran sa Gorilla Glass staklom druge generacije. S prednje strane telefona nalazi se kamera od 1,3 MP, ispod ekrana su tri dugmeta na dodir, a telefon ima i jako glasan zvučnik i slušalice.

Na desnoj strani uređaja nalaze se tipke za podešavanje glasnoće zvuka, tipka za pokretanje kamere i tipka za paljenje i gašenje pametnog telefona.

Lijeva strana telefona je potpuno prazna, dok se na dnu nalaze zvučnici, mikrofon i microUSB ulaz. S gornje strane uređaja nalazi se još jedan mikrofon koji se pali kada uređaj snima video, 3,5 mm izlaz za slušalice i posebno mjesto za SIM karticu.

Na zadnjoj strani telefona nalazi se PureView 8 MP kamera sa dvostrukim LED blicem. Kamera je prekrivena Gorilla Glass staklom.

Nokia Lumia 920 pametni telefon na našem tržištu se trenutno može nabaviti za 600 KM. Lumia 920 u sebi ima ugrađen Wi-Fi, Bluetooth i podršku za LTE mrežu. Uređaj ima i podršku za bežično punjenje i podržava DLNA.

EKRAN Nokia Lumia 920 ima 4,5 inčni IPS ekran rezolucije 1280×768 koji korisniku osigurava odličnu sliku. LCD ekran omogućava odličnu reprodukciju boja. Uređaj ima odlične uglove gledanja. Možemo reći da se ekran može mjeriti sa onima na iPhone 5 i HTC 8X telefonima čiji ekrani glase za trenutno najbolje na tržištu. Ekran je veoma osjetljiv, pa ga je moguće koristiti čak i ako korisnik ima rukavice.

PERFORMANSE Jedna od najzanimljivijih odlika Nokia Lumia 920 pametnog telefona je bežično punjenje. Korisnici koji se odluče da nabave ovakvu vrstu punjača trebaju znati da će bateriji trebati više vremena da se napuni nego klasičnim putem, ali je sigurno da će se pametni telefon napuniti preko noći bez problema.

Nokia Lumia 920 za rad koristi Microsoft-ov Windows Phone 8 operativni sistem koji, za razliku od Google-ovog Androida, ne dozvoljava korisniku da ga mijenja po svojoj želji.

Windows Phone 8 OS pruža vrlo gladak i lijep interfejs koji je fokusiran na nekoliko osnovnih ideja. Prva od njih je Live Tile. Ova aplikacija, koja se nalazi na početnom ekranu, predstavlja nešto između ikone i widget-a. Live Tile je veza sa aplikacijom koju predstavlja, na primjer „People“ (kontakti). Live Tile konstatno prikazuje slike kontakata sa Linkedin-a, Facebook stranice ili Calendar. Live Tile će vam prikazati današnji raspored.

Nokia-ina aplikacija za mape korisniku omogućava satelitski pregled mape, ali i informacije o javnom prevozu i saobraćaju. Mape nisu dobre kao Apple-ove, ali su pokrivenost i označenost puno bolje od one na GoogleMaps aplikaciji.

Satelitski pregled je detaljan i tačan, ali aplikacija nema 3D pregled, niti Street View. Najbolja karakteristika Nokia Maps-a je što možete snimiti mape i koristiti ih kada niste spojeni na Internet.

Nokia Drive koristi iste mape kao i Nokia Maps. Mape su prilagođene za vožnju, sa velikim dugmadima, brzim pristupom u unos destinacije, procjenom brzine kretanja i razdaljine od destinacije.

Nokia City Lens je intrigantni dodatak koji će korisnici vjerovatno rijetko koristiti. Kada korisnik upali fotoaparat telefona i gleda u ekran, aplikacija će u njegovom vidnom polju prikazati šta se to nalazi u blizini korisnika. Nokia City Lens izgleda dobro, ali je praktičnije i lakše željenu destinaciju pronaći na mapi.

Nokijin muzički software – Nokia Music ne samo da pruža mogućnosti preuzimanja muzike poput svakog dugog telefona, nego ima i jedinstvenu aplikaciju Mix Radio koja pruža jedan sat besplatne muzike sa radio stanice, koju korisnik može snimiti na svoj telefon i slušati je kad god poželi. Snimak možete zadržati koliko god želite.

Lumia 920 ima 200mAh bateriju prosječnog trajanja koju korisnik ne može zamijeniti. Klasičnom upotrebom (telefoniranje, surfanje internetom, slušanje muzike i sinhroniziranje e-mail računa) uređaj ćete morati puniti svaki dan.

KAMERA Nokia je ovom pametnom telefonu dodala naziv „PureView“, što označava uređaj sa naprednom tehnologijom kamere koja daje najbolji mogući kvalitet fotografije.

Većina uređaja na tržištu dolaze sa foto/video stabilizacijom, ali umjesto da koriste optičku, većina pametnih telefona ima software-sku stabilizaciju koja radi puno lošije.

Aplikacija kamere je veoma jednostavna i nudi nekoliko opcija koje su odmah vidljive. U dodatnim opcijama moguće je odabrati načine fotografisanja poput auto, macro, noćno fotografisanje, noćni portret i sport. ISO osjetljivost možete ostaviti na Auto načinu rada ili ga prilagoditi sebi. Nažalost, Lumia nema ugrađen HDR mod, ali ga je moguće snimiti kao software ako se preuzme sa marketa.

Fotografije imaju dovoljnu količinu detalja. Boje su oštre i žive, ali je šum vidljiv i po danu. Slikanje noću ili pri slabom osvjetljenju je puno bolje nego kod konkurencije. Fotografije imaju jako malo šuma i veliki nivo detalja, te se upravo tu vidi prednost optičke stabilizacije.

Kamera Lumie 920 snima video solidne kvalitete. Snimak nije previše oštar i kvaliteta videa je osrednja, ali kvaliteta snimljenog zvuka je fantastična. Mikrofon odlično snima i veoma glasne zvukove.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Kamera

 
Baterija

Ukupna ocjena