Recenzija
1020 pregleda

Recenzija: Nokia 515

by on August 8, 2014
Pozitivno

Dual SIM mogućnost, dugotrajna baterija, aluminijumsko kućište.

Negativno

Nedostatak WiFi-ja, 256 MB interne memorije za pohranu podataka.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

U vrijeme Androida i Windows Phone operativnog sistema Nokia se odlučila da napravi Symbian telefon. Telefon je prilično brz, ima solidnu kameru i dobru bateriju, glavna mana je nedostatak WiFi-ja.

 

DIZAJN Ovaj telefon se razlikuje od velikog broja ostalih zbog svog metalnog kućišta. Težak (ili lagan) je samo 101 gram i ima numeričku tastaturu koja je mekana, te je ugodno tipkati na njoj. Nokia 515 ima 256 MB interne memorije za pohranu podataka i u dual SIM verziji telefona se ona ne može nadograditi.

EKRAN Ekran veličine 2,4 inča sa rezolucijom 240×320 je lošiji od ekrana na pametnim telefonima, ali je za telefone ovog tipa prilično dobar. Ekran je napravljen od Corning Gorilla Glass 2, koje se nalazi na velikom broju pametnih telefona.

PERFORMANSE Nokia 515 radi na Symbian S40 operativnom sistemu. Kao i kod nekih drugih telefona koji rade na S40 i ovaj ima dosta problema sa video snimcima sa YouTube servisa. Zbog ograničenih prava dosta video snimaka korisnici neće moći pogledati na ovom telefonu. Aplikacije se pokreću prilično brzo i rade bez zastajkivanja. Kvalitet zvuka na Nokia 515 modelu je zadovoljavajući. Nažalost, telefon nema mogućnost WiFi konekcije, ali podržava 3G mrežu što će olakšati korištenje mobilnog interneta, ali i omogućiti kvalitetnije pozive. Za Litijum-jonsku bateriju od 1200 mAh se može reći da je jako dobra. U Stand-By načinu rada može trajati više od 900 sati, oko 10 sati razgovora na 2G mreži, odnosno oko 5 sati razgovora na 3G mreži.

KAMERA Uređaj posjeduje kameru na zadnjoj strani uređaja koja ima senzor od 5 MP i blic za kvalitetnije fotografije u uslovima lošijeg osvjetljenja. Fotografije slikane u uslovima dobrog osvjetljenja su prilično dobre. Kamera ima mogućnost prepoznavanja lica i slikanja u panoramskom načinu rada.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Kamera

 
Baterija

Ukupna ocjena