Recenzija
1253 pregleda

Recenzija: Nikon D7000

by on July 15, 2014
Pozitivno

Odlične performanse, kvalitetan preglednik, lokacija kontrola i operacija puno bolja nego na prethodnim modelima, SDXC kompatibilni ulazi za kartice.

Negativno

Nema mogućnost snimanja 1080/30p videa.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Ovo je odličan dSLR fotoaparat za iskusne fotografe ili Nikon profesionalce koji traže relativno jeftinu opciju. Nikon D7000 ima najbolji dizajn za fotografisanje do sada.

 

DIZAJN Kada su u pitanju dSLR fotoaparati srednje klase, kompanije zaista imaju široku ponudu. Nikon D7000 je jedan od najboljih fotoaparata u toj klasi, a na našem tržištu se može nabaviti za 1.199,00 KM. Kombinacija dizajna, performansi i kvalitete fotografije na ovom uređaju je zaista izuzetna, pogotovo ako se uzmu u obzir drugi fotoaparati u klasi.

Nažalost, kamera je prilično teška, ali ipak djeluje čvrsto i kvalitetno napravljeno. Viewfinder je vrlo jednostavan za korištenje i prilično je svijetao, tako da je lak za navigaciju i pri uslovima lošijeg osvjetljenja. Uređaj ima i HDMI izlaz, USB, mikrofon i GPS konektor. D7000 ima malo drugačiji raspored nego tradicionalni Nikon aparat, a dugmad za kontrole su smještena tako da olakšavaju korištenje. Fotoaparat pored standardne Nikon litijumske baterije podržava i AA baterije, što je odlično u slučaju da korisnik nema vremena za klasično punjenje baterije.

PERFORMANSE Kvaliteta fotografija je odlična, bez obzira na povećanje rezolucije. Iako su JPEG fotografije čistije do ISO 800, dobro će podnijeti i ISO 1.600. Za što veću iskoristivost fotografija, bolje je koristiti raw fotografije umjesto JPG. Boje na slikama su vjerodostojne, ali na Neutral postavci kontrast je toliko jak da se ne vide detalji sjenki. Video snimak je solidan i dovoljno oštar, ali na snimkama se može primijetiti šum. Autofokus nije idealan i treba mu dosta vremena da pronađe subjekat, pogotovo ako se on kreće. Određeni broj korisnika se žalio na mrtve piksele na snimcima koji su urađeni pri slabijem osvjetljenju, ali kompanija je izbacila novi softver koji rješava i taj problem.

D7000 je veoma brz, od paljenja do prve fotografije je potrebno 0,3 sekunde, a 0,5 sekundi u slučaju lošijeg osvjetljenja. Fotoaparatu je potrebno 0,6 sekundi da uslika dvije raw fotografije, a 0,7 sekundi sa korištenjem blica. D7000 se može pohvaliti brzinom od 5,7fps što je prilično dobro za neprofesionalne kamere. Uređaj pruža nekoliko autofokus opcija, klasični AF, 3D praćenje i kompletni autofokus. Automatski AF je prilično brz, ali često fokusira pogrešan objekat. Uređaj ima dva SDXC ulaza za kartice koje korisnik može konfigurisati po želji.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena