Recenzija
2132 pregleda

Recenzija: Nikon D3100

by on May 18, 2014
Pozitivno

Odlična kvaliteta fotografija, dobro postavljene kontrole, jednostavno korištenje, manualne kontrole pri snimanju video materijala.

Negativno

Manji displej, za nijansu sporiji od konkurencije.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Nikon D3100 je odličan početni dSLR fotoaparat koji snima kvalitetne fotografije. Ima dobro napravljeno tijelo koje olakšava držanje u ruci.

 

DIZAJN Tijelo fotoaparata je manje i lakše od D300 modela, ali ipak kompanija je uspjela na njega staviti sve potrebne kontrole za ugodno korištenje kamere. Korištenjem Fn dugmeta korisnik može kontrolisati kvalitetu fotografije, ISO i balans. Gornje dugme omogućava odabir načina fotografisanja, otvor blende i fokus. Korisnici imaju mogućnost da odaberu automatski način slikanja koji sam reguliše potrebne postavke. Na stražnjoj strani se nalazi dugme za snimanje i četverostrano dugme za navigaciju sadržajem softvera. Kamera ima HDMI izlaz i USB priključak.

PERFORMANSE Nikon D3100 ima istu cijenu kao i D5000 kamera, koja je po mnogo čemu bolji uređaj. Ono što izdvaja D3100 od konkurencije je mnogo kvalitetnije snimanje video materijala. Uređaj odlično reducira šumove na fotografijama, i može se sa sigurnošću reći da je zbog toga najbolja početna kamera koju korisnik može nabaviti. Na našem tržištu Nikon D3100 košta 799,20 KM. Kamera ima odličnu reprodukciju boja i oštrinu fotografija. Kvaliteta video snimka je tipičan za svoju klasu, a i zvuk je poprilično dobar.

Kamera nažalost ne pruža dvostruko manuelno izlaganje za vrijeme snimanja video materijala. Kameri trebaju 0,4 sekunde od paljenja do prve fotografije u slučajevima dobre osvjetljenosti, dok pri slabom osvjetljenju uređaju treba 0,6 sekundi za fokusiranje i fotografisanje. Uređaj fotografiše na 2,9fps, što je dosta sporije od konkurentskih fotoaparata. Ekran je malo manji nego što je idealno, ali daje dobru sliku koja je vidljiva i u uslovima jakog svjetla.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena