Recenzija
756 pregleda

Recenzija: Nikon Coolpix S9500

by on July 7, 2014
Pozitivno

Impresivan zoom za fotoaparat ove veličine, čitav asortiman automatskih načina slikanja, mogućnost snimanja HD video zapisa i usporenih snimaka, ugrađen Wi-Fi preko kojeg se direktno mogu slati fotografije na iOS i Android uređaje.

Negativno

Fotografije nastale u zatvorenom prostoru biti će nešto lošije kvalitete, auto-fokus ne radi najbolje kada je uključen maksimalni zum.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Nikon S9500 je kompaktan fotoaparat sa velikim objektivom, Wi-Fi-jem i GPS-om. Ovo je idealan fotoaparat za ljubitelje fotografije koji često putuju.

 

DIZAJN Malo toga se promijenilo u dizajnu S9500 u odnosu na neke ranije modele. Fotoaparat je jednako lagan i tanak kao S9300 iako mu je objektiv duži. Kamera izgleda dobro i jednostavna je za korištenje. Dostupna je u crnoj, crvenoj i srebrnoj boji.

GPS se nalazi na gornjem dijelu uređaja. Blic se sam aktivira kada je potrebno, a sakriven je na gornjem dijelu fotoaparata.

Uređaj ima dugme za paljenje i gašenje, otvaranje i zatvaranje blende, te kontrolu zumiranja. Okruglo, rotirajuće dugme za promjenu načina rada nalazi se na vrhu uređaja i odlično je za mijenjanje načina fotografisanja.

Ostatak kontrola za fotografisanje i opcije fotoaparata su smještene na četverostranom dugmetu (koje Nikon zove Rotary Multi Selector), a OK dugme je smješteno u njemu. Na dnu se nalazi dugme za pristup meniju i dugme za brisanje sadržaja.

Nikon Coolpix S9500 ima bateriju koja se puni, a iz kompanije obećavaju da ćete moći snimiti 230 fotografija bez ponovnog punjenja. Korištenje zuma i blica smanjiti će dužinu trajanja baterije. Baterija se puni u fotoaparatu spajanjem preko USB kabla na računar ili direktno na struju (ako koristite adapter).

Fotoaparat nema isti microUSB ulaz kakav ima većina pametnih telefona i ostalih mobilnih uređaja, pa morate imati u vidu da ćete na putovanju morati nositi dodatni kabl.

Pregled snimaka na3 inčnom OLED ekranu je dobar. Tekst pomoću kojeg korisnici navigiraju menijem je jasan, ali se na jačem svjetlu slabije vidi.

PERFORMANSE Nikon Coolpix S9500 je brz fotoaparat. Od paljenja uređaja do prve fotografije potrebno mu je 1,5 sekundi, a za slijedeću fotografiju bez prethodnog fokusiranja 0,2 sekunde. Od jedne fotografije do slijedeće potrebno mu je oko 1,5 sekundi, što je puno bolje od 6,5 sekundi koliko je bilo potrebno njegovom prethodniku – S9300.

Kvalitet fotografija je dobar, ali zavisi od količine prirodnog svjetla i udaljenosti objekta kojeg se fotografiše. Detalji su veoma dobri i sa osnovnim ISO postavkama. Međutim sa postavkama iznad ISO 800 objekti gube na oštrini i boje pomalo blijede.

Što se tiče osjetljivosti, fotografije bi mogle biti malo jasnije, ali to se može popraviti sa softverom za obradu fotografija. Pri većem zumiranju fotografije mogu malo izgubiti na oštrini.

Kvalitet video zapisa je dovoljno dobar za gledanje na TV-u ili njihovo postavljanje na internet. Korisnici koji planiraju snimati objekte koji se kreću velikom brzinom potrebno je da znaju da postoji mogućnost da će se pokreti na snimku malo mutiti. Zoom na fotoaparatu možete kontrolisati i za vrijeme snimanja, ali mana je to što će fotoaparat zabilježiti zvuk zuma na snimku. Auto-fokus kamere je više nego dobar i sasvim dovoljan za snimanje videa.

Nikon Coolpix S9500 ima veoma dobar GPS. Za gašenje i paljenje servisa nije potrebno previše navigirati menijem kao kod drugih fotoaparata. Uz pomoć GPS-a možete geotagovati fotografije, a korisnik može i zabilježiti put kojim je prolazio dok je fotografisao.

GPS je aktivan, iako je fotoaparat isključen i provjeravati će poziciju svakih 30 minuta do 6 sati. Sve to troši bateriju, što nije najbolje rješenje, pa korisnici koji žele vrijeme provesti fotografišući trebaju obratiti pažnju da su isključili GPS.

Za paljenje Wi-Fi-ja korisnici će morati potrošiti malo više vremena navigirajući menijem fotoaparata. Svoje datoteke će lako prebacivati uz pomoć Nikon Wireless Mobile Utility aplikacije koja se mora snimiti na uređaj koji se koristi uz fotoaparat. Nikonova aplikacija omogućiti će korisniku kontrolu nad tajmerom, zumom i otvorom blende. Aplikacija obavještava i o brzini fotografisanja, te o trajanju baterije.

Opcije fotografisanja na S9500 su iste kao i kod ostalih Nikonovih Coolpix kamera. Fotoaparat posjeduje dva automatska načina rada: Easy Auto mode – koji će način fotografisanja podešavati prema šest uobičajnih načina fotografisanja i obični – Auto mode.

Korisnici mogu izabrati između 16 scena, poput panoramskog fotografisanja ili portreta. Video opcije uključuju i snimanje na 1080p, 720p i 480p. Fotoaparat može snimati i video velike brzine u usporenom snimku na 720p60, 480p120 i 240p240. Cijena Nikon Coolpix na našem tržištu je 559,80 KM.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena