Recenzija
565 pregleda

Recenzija: Nikon Coolpix S30

by on September 11, 2013
Pozitivno

Uređaj ima veliku dugmad, jednostavan interfejs i limitirane opcije fotografisanja, savršen vodootporni aparat za porodicu

Negativno

Fotografije loše kvalitete pri slabom osvjetljenju.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Ovo je jednostavan i jeftin fotoaparat savršen za porodični godišni odmor.

 

Ako tražite dobar i jeftin fotoaparat da ponesete na plažu ili bazen Nikon Coolpix je odličan izbor. Kompanija je pojednostavila interfejs i mogućnosti fotografisanja, te je napravila kamera koju mogu koristiti svi članovi porodice. Uređaj pokreću dvije AA baterije, a može podnijeti 60 minuta rada pod vodom do dubine 3 metra. Uređaj se na našem tržištu može nabaviti za 138,60 KM. Kvaliteta fotografija i performanse je u skladu sa cijenom. Uređaj je malo sporiji, ali daje kvalitetne fotografije i može snimati HD video od 720p. S30 je kamera koja ima sve potrebne dodatke za one koji vole dijeliti svoje fotografije na društvenim mrežama.

Kamera je dizajnirana za korištenje na otvorenom, a fotografije su kvalitetnije od onih na prosječnom pametnom telefonu. Korištenje ovog fotoaparata nije preporučljivo u uslovima slabijeg osvjetljenja. Boje na fotografijama su dobre, a uređaj ima pojednostavljene opcije podešavanja osvjetljenja, živosti boja i nijanse. Kvaliteta video snimka i van vode je dobra, ali za vrijeme snimanja nije moguće zumirati. Uređaj ima digitalni zum koji ne daje dobre rezultate. Kompanija je omogućila korisnicima da poslije fotografisanja urede fotografije preko filtera, a nije isključena ni mogućnost ispravljanja slike.

Brzina fotografisanja je razočaravajuća –  od gašenja fotoaparata do prve fotografije je potrebno 3,8 sekundi, a između fotografija 3,3 sekunde. Korištenje blica još više usporava proces. Nikon je na S30 modelu promijenio raspored kontrola, pa se na vrhu nalaze tri dugmeta. U krajnjem desnom uglu je dugme koje služi za otvaranje blende, dugme za snimanje video isječka je krajnje lijevo, dok se u sredini nalazi dugme za paljenje i gašenje uređaja. Na zadnjem dijelu je dugme za prikaz sadržaja, te dugmad za navigaciju. Uređaj ima 2,7 inčni LCD ekran.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Performanse

Ukupna ocjena