Recenzija
1382 pregleda

Recenzija: Lenovo IdeaPad Yoga 13

by on May 3, 2014
Pozitivno

Mogućnost korištenja kao laptop i kao tablet, dobra osjetljivost ekrana, ugodna tastatura.

Negativno

Malo je teži nego uobičajeni tableti, nedostatak Full HD ekrana.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Kompanija Lenovo je ranije u nekoliko navrata eksperimentisala i pokušavala da pretvori laptop u tablet, a najznačajniji pokušaj je bio ThinkPad Twist. Lenovo IdeaPad Yoga 13 nudi nešto novo kada je u pitanju pretvaranje laptopa u tablet. Naime, ekran ovog uređaja se može u potpunosti zakrenuti tako da stoji ispod tastature.

 

DIZAJN Prvi pogled na ovaj uređaj ne ostavlja dojam hibrida kakav jeste. Izgleda poput standardnog ultrabooka, tanak je, čvrst, prilično konzervativan i ima USB i HDMI portove, te čitač kartica sa strana uređaja.

Magija počinje kada krenete da podižete poklopac. Dok podižete poklopac shvatate da on neće stati sve dok se ekran potpuno ne okrene i ne dođe ispod tastature. U sljedećem trenutku držite tablet u svojim rukama, doduše sa 1.5 kg težine malo teži nego uobičajeni tableti.

Kada je ekran u tablet položaju tastatura će se zaključati, ali je ipak malo neugodno konstantno osjećati tipke pod prstima kada držite uređaj. Iz kompanije Lenovo su naglasili da se ovaj uređaj može postaviti pod uglom da izgleda kao šator ili sa tastaturom na zadnjoj strani, da bi mogli gledati filmove ili držati prezentacije.

PERFORMANSE Iako nema full HD 1080p rezoluciju, ovaj 13.3-inčni uređaj nudi vrlo dobru rezoluciju od 1600×900 piksela. Ipak treba reći da, bez obzira koliko lijepo to izgleda, na tržištu se može dobiti isto ali za manje novaca. Osjetljivost ekrana je prilično dobra, a tastatura je vrlo ugodna za tipkanje. Touchpad je veliki i ima jasno označeno lijevo i desno dugme.

Trenutno je na tržištu dostupna verzija od 128GB interne memorije, a najavljena je i verzija od 256 GB. Kombinacija procesora od 1.9 GHz i 4GB RAM memorije na papiru izgleda odlično, ali stvarnost je malo drugačija. Na testovima se se po karakteristikama pokazao slabijim od većine uređaja istog ili nižeg ranga. IdeaPad Yoga 13 je intrigantan i učinkovit tablet/laptop uređaj, iako nije toliko privlačan kao klasični tableti. Nedostatak je što performanse nisu u skladu sa cijenom.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena