Recenzija
682 pregleda

Recenzija: Kwikset Kevo pametna brava

by on November 4, 2013
Pozitivno

Kwikset Kevo ima senzor koji odlično radi i nikada nije pogriješio i pustio nekoga unutra ako mu je to bilo zabranjeno.

Negativno

SmartKey bravu je moguće obiti. Pametni telefoni koji nemaju 4.0 Bluetooth neće se moći spojiti sa Kevom.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

Ako korisnik ima kompatibilan pametni telefon uživati će u ovoj pametnoj bravi, ali oni koji traže visoku sigurnost možda bi je trebali potražiti negdje drugo.

 

UniKey je predstavio Kwikset Kevo, bravu koju korisnici mogu otključati dodirom. Zahvaljujući ugrađenom Bluetooth 4.0, uređaj može prepoznati pametni telefon u vašem džepu. U slučaju da korisnik nema takav telefon, uz uređaj dođe privjesak za ključeve kojeg će brava prepoznati. Koristeći Kevo aplikaciju korisnik može prijateljima i porodici poslati „eKljučeve“ koji im mogu otvoriti vrata u slučaju da vi niste u kući. Pored svega toga, Kevo i dalje funkcioniše kao standardna brava sa ključevima.

Ulazak u kuću bez ključa ima svoje pozitivne strane. Kevo izgleda poput svih ostalih brava i neće privući neželjenu pažnju na nečiji dom. Kada korisnik dodirne bravu, pojavi se plavi prsten LED svjetlosti. Ako uređaj prepozna vaš telefon ili privjesak za ključeve, svjetlo će pozeleniti i brava će se otključati. Ako korisnik zaključava vrata, svjetlo će požutjeti. U slučaju da je telefon ili privjesak predaleko od uređaja, svjetlo će postati ljubičasto.

Kalibiranje i aplikacija Kevo će prikazati ljubičastu boju samo ako je siguran da ste napolju. Uređaj zna da li je unutra ili izvan kuće zahvaljujući pametnom procesu kalibracije koji uči bravu da raspoznaje razliku. Svi korisnici morati će slijediti upute koje dođu u priručniku da bi kalibrirali uređaj. Kalibriranje uređaja je vrlo važno zbog sigurnosti i privatnosti.

Kada korisnik pokrene aplikaciju može slati eKljučeve prijateljima, porodici ili onome kome je potreban ključ. eKljučevi su email poruke koje objašnjavaju kako preuzeti Kevo aplikaciju i autorizirati svoje telefone da otvore bravu. Prvi eKljuč koji korisnik pošalje je besplatan a svaki slijedeći se plaća.

Standardna brava Osnova uređaja je Kwikset SmartKey brava koju je poprilično teško obiti, ali nije nemoguće. SmartKey je sigurniji od prosječne brave. Kevo brava dolazi u tri varijante: nikal, mesing i bronza, tako da korisnici neće imati problema da upare izgled brave sa svojim vratima. Bravu je lako postaviti pa korisnici to mogu čak uraditi sami. Kevo je dizajniran tako da se prilagođava različitoj debljini vrata.

Servis i održavanje Kevo radi na standardnim AA baterijama koje dođu uz uređaj i traju oko godinu dana. Uređaj će svijetliti crveno ako je baterija pri kraju a korisnici će biti obaviješteni i putem aplikacije na pametnom telefonu. Ako korisnik izgubi telefon može se prijaviti na njihov portal i obrisati dozvolu za ključ dok ne pronađe svoj telefon ili ga ne zamijeni. Kevo ima doživotnu garanciju na mehaniku i bravu te jednogodišnju garanciju na električne komponente brave.

Naša ocjena
Ukupna ocjena