Recenzija
938 pregleda

Recenzija: Kickstart Pebble pametni sat

by on October 28, 2013
Pozitivno

Lijep dizajn, izbor izgleda sata na ekranu, radi samostalno kao sat, dostupne aplikacije za preuzimanje i otporan na vodu.

Negativno

Nema puno opcija, loši indikatori za potrošnju baterije, plastičan izgled, malen ekran, pomalo zbunjujuće postaviti notifikacije na iOS ili Androidu.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

Pebble ima dobre osnovne funkcije ali kaska na polju dostupnih aplikacija. Sve dok se ne popravi stanje sa brojem aplikacija ovo je više uređaj za nekog kompjuterskog zaluđenika nego za prosječnog korisnika.

 

Kickstarter je sa svojim Pebble satom zaradio preko 10 miliona USD i to je prava priča o uspjehu. Ovaj sat je namijenjen da se spoji sa vašim telefonom i da vrši interakciju sa aplikacijama. Pebble pametni sat podržava iOS i Android. Sa njim možete čitati poruke, pauzirati i puštati muziku na vašem telefonu, što čini ovaj sat zanimljivim i pomalo futurističkim.

DIZAJN Pebble je dizajniran za ljude koji vole pomalo tehnički dizajn. Sve što dobijete u kutiji je sat i upute da se konektujete na internet i skinete dodatne aplikacije i uputstva. Na satu se nalazi jako malen ekran od svega 1.26 inča po dijagonali sa rezolucijom od 144×168 piksela. Ekran je napravljen od „E-paper“  displeja što znači da je to crno-bijeli LCD ekran. Preko dana slova i brojevi su jako vidljivi i čisti, a za noćnu upotrebu ima LED pozadinsko osvjetljenje. Možete birati između 3 boje Pebble sata. Prednja plastika je otporna na ogrebotine, ako je vjerovati navodima kompanije. Kaiševi su gumirani i poslije dužeg nošenja se ne osjete i vrlo su udobni. Otporan je na vodu i daje vam mogućnost da možete plivati i tuširati se sa satom.

Ekran nije osjetljiv na dodir ali sa 4 dugmića sa strane možete upravljati satom bez ikakvih problema. Sa desne strane nalaze se tri dugmeta od kojih su krajnja dva za prolazak kroz meni gore i dole, dok je srednje dugme za selekciju. Sa lijeve strane se nalazi jedno dugme koje služi za povratak i ujedno za paljenje pozadinskog osvjetljenja.

HARDVER Može se reći da se krije veliki potencijal u ovome satu. On posjeduje akcelerometar, magnetometar i senzor za svjetlo. Pokreće ga Cortex-M3 ARM procesor i ima malo interne memorije za aplikacije koje su već instalirane. Na satu se nalazi 8 aplikacija i 12 mogućih izgleda satova, a sa Pebble stranice možete skinuti dodatnih 11 izgleda za sat i jednu igru. Ovaj sat posjeduje odličan hardver koji dobre aplikacije mogu iskoristiti.

POVEZIVANJE Sat se može povezati sa iOS ili Android telefonom. Podržava sve Android telefone koji imaju verziju 2.3 ili veću, dok Apple iPhone 3GS, 4, 4S, 5 i iPod Touch sa iOS 5 ili 6 su podržani. U oba slučaja morate skinuti Pebble aplikaciju i pokrenuti je na telefonu pa onda uvezati sat. Pomoću ove aplikacije možete skidati dodatne aplikacije za sat. Nekoliko razlika postoji između dva sistema, npr. na iOS ima dosta ograničenja koje aplikacije mogu koristiti notifikacije, dok to nije slučaj sa Androidom. Uparivanje sa telefonima zna biti pomalo komplikovano. Nakon što se telefon upari sa satom ponekad se pojavi notifikacija za ponovno povezivanje sata sa telefonom, što znači da sat ponekad izgubi konekciju.

APLIKACIJE Na oficijelnoj stranici se mogu vidjeti sve aplikacije koje Pebble treba da ima, ali trenutno još neke aplikacije nisu završene. Aplikacije koje tek trebaju da dođu su većinom za sportske aktivnosti. Svi dodaci, instalacije i nadogradnje se odrađuju pomoću trenutno uvezanog telefona. Upravljanje aplikacijama je vrlo jednostavno i radi se unutar Pebble aplikacije koja se nalazi na uparenom telefonu. Nekoliko dodatnih aplikacija se može skinuti i sa Googlea, ali za sada te aplikacije izgledaju nedorađeno i vrlo su jednostavne.

Na iOS-u Pebble pametni sat se ponaša skoro kao pejdžer na vašem zglobu. Sve što trenutno možete uraditi, pored pregledanja notifikacija za poruke, je da vidite ko vas zove i taj poziv prebaciti na

govornu poštu ili odgovoriti. Pebble nema nikakvo zvono već samo vibrira. Pebble može sa ovim funkcijama biti od pomoći u jako bučnim sredinama i kada vam je telefon u torbi.

Sa  muzičkom aplikacijom možete kontrolisati većinu svirača na vašem iOS ili Android uređaju. Dostupne su samo osnovne opcije unutar muzičke aplikacije. Nema kontrole jačine zvuka niti naprednih opcija svirača.

Ono što je najbitnije je da Pebble radi kao obični sat bio on povezan sa telefonom ili ne.

BATERIJA Baterija tokom korištenja traje u prosjeku dva dana. Pebble se puni preko magnetski povezanog USB kabla. Ovo rješenje je potrebno jer je Pebble otporan na vodu. Indikatori za punjenje i potrošnju baterije su zbunjujući jer ne postoji nikakav indikator koji vam potvrdi da je baterija puna, niti postoji indikator tokom korištenja sata koliko je još baterije ostalo. Potrošnja baterije se još povećava jer se sa povezanim telefonom svakih malo provjerava da li postoji veza.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena