Recenzija
1470 pregleda

Recenzija: iPhone 5s

by on October 5, 2013
Pozitivno

Touch ID, M7 motion koprocesor, 64-bitna arhitektura i potpuno nova iSight camera.

Negativno

Nedostatak aplikacija koje podržavaju novu, 64-bitnu arhitekturu.

Detalji
 
Brend
Zaključak
 

iPhone 5s je još jedan sjajni telefon kompanije Apple koji je donio nekoliko noviteta kao što su Touch ID, senzor za čitanje otisaka prstiju, 64-bitnu arhitekturu i još mnogo toga. Ovo je telefon kojeg vrijedi imati.

 

iPhone 5s nastavlja tradiciju kompanije Apple da predstavlja telefon sa nadogradnjama fokusiranim na performanse. Takav slučaj je prvo bio sa modelom 3GS, pa potom sa modelom iPhone 4S, prvim pametnim telefonom iz Applea koji je koristio dvojezgreni SoC (System on a Chip).

Baš poput prethodnika iz S serije, ni iPhone 5s se značajno ne razlikuje od iPhone 5 modela. Ovaj pametni telefon ima identične dimenzije kao i njegov prethodnik, uključujući i težinu. Neki su očekivali veći ekran ili bolju kameru.

Najznačajnije karakteristike novog iPhonea su, bez sumnje, Touch ID, M7 motion koprocesor, 64-bitna arhitektura i potpuno nova iSight camera. Touch ID je predstavljen kao zamjena za upisivanje koda prilikom otključavanja telefona, kao i za kupovinu putem iTunesa.

Apple je dodao M7 koprocesor na A7 čip. M7 procesira podatke prikupljene od kompasa, akcelerometra i žiroskopa puno učinkovitije i smanjuje potrošnju baterije. M7 je sposoban da „informiše“ iPhone kada on miruje duži period, te tako smanjuje potrošnju baterije. Sljedeća bitna karakterisika je A7 CPU/64-bitna arhitektura, za koju Apple tvrdi da je dva puta brža od A6 čipa.

U nedostatku aplikacija, iSight  kamera je za sad najbolji pokazatelj brzine novog procesora. Kada se pogledaju megapikseli (8 MP) onda je to ista kamera kao i kod prethodnog modela. Ipak, kod modela 5s svaki piksel je veći što povećava kvalitet fotografija pri lošem osvjetljenju. Autofokus, procesiranje efekata „u letu“, slow-motion, sve ide puno brže nego do sada. Fotografije napravljene novim iPhoneom su možda i najbolje do sad kada je u pitanju Apple, čak i kada je u pitanju fotografisanje u slabo osvjetljenim prostorima. I blic je unaprijeđen i prilagođava intenzitet i temperaturu boja okolini u kojoj se fotografiše. Prednja kamera je također značajno poboljšana.

iPhone 5s je dostupan u verzijama od 16GB (1490 KM), 32GB i 64GB prostora za pohranjivanje. Apple uz sve nove uređaje koji dolaze sa iOS 7 na poklon daje iWork aplikacije (Pages, Numbers i Keynote). Aplikacije za iOS 7 izgledaju impresivno i demonstriraju kombinaciju hardvera i softvera sljedeće generacije.

Povlačenje prema dole na početnoj stranici otkriva Search bar, dok će povlačenje aplikacija prema gore u multi-tasking pogledu zatvoriti iste. Skriven na dnu ekrana nalazi se Control Center sa kraticama za aktiviranje Wi-Fija, Bluetootha, podešavanje svjetlosti, muzike i drugih usluga.

Kapacitet baterije podržava 10 sati razgovora, 250 sati u standby načinu rada, 10 sati korištenja interneta i 40 sati slušanja muzike. U stvarnosti je to drugačije i sigurno će trajati manje nego što je navedeno u specifikacijama.

Za sada je teško očekivati da korisnici mogu izvući maksimum iz ovog telefona, jer još uvijek nema mnogo aplikacija koje podržavaju 64-bitnu arhitekturu.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Kamera

Ukupna ocjena