Recenzija
2404 pregleda

Recenzija: iPhone 5c

by on September 18, 2013
Pozitivno

Odličan ekran, brz OS, brza kamera, veći izbor boja i solidna baterija.

Negativno

Poprilično velika cijena i ne baš veliki napredak u odnosu na iPhone 5

Detalji
 
Brend
Zaključak
 

iPhone 5c je jeftinija verzija skoro istog iPhone 5 telefona. Apple je dizajnirao 5c imajući u vidu strategiju pravljenja jeftinijih telefona. Uređaj ima nekoliko manjih poboljšanja poput nove prednje kamere i niže cijene. Upitno je hoće li korisnici koji već imaju iPhone 5 biti oduševljeni razlikama između ova dva modela.

 

Apple ide sa strategijom da ponudi korisnicima jeftiniju varijantu novog iPhone 5c. Ovaj model je namijenjen onima koji nisu spremni izdvojiti novac za iPhone 5s. Cijenom ovaj model nije baš toliko jeftin u odnosu na konkurenciju. Ono što iPhone 5c nudi je nekoliko mogućnosti pri izboru boje uređaja.

DIZAJN Apple sa 5c verzijom pomalo podsjeća na Nokia Lumia telefone. Umjesto metalnog okvira koji se nalazi na 5s verziji, iPhone 5c je napravljen od plastičnog ali i kvalitetnog oklopa. Oklop je dostupan u više boja: zelena, žuta, roza, plava i bijela. Ovaj uređaj ipak ostavlja dojam da je malo bolje i kvalitetnije napravljen od Samsung Galaxy S4 ili LG G2. Razlog čvrstoći je zasigurno metalni okvir koji se krije ispod plastičnog oklopa.

Ekran je odlično ispoliran i kvalitetan, ali vrlo brzo možemo vidjeti tragove prstiju na njemu. Cjelokupni dizajn je ostao skoro identičan onome od iPhone 5. Kao dodaci od Applea mogu se kupiti gumirani oklopi koji će pružiti dodatnu zaštitu uslijed eventualnog ispadanja telefona. Pozicija svih dugmadi i portova se nalaze na identičnim mjestima kao kod iPhone 5 telefona. Na lijevoj strani su kontrole za zvuk a na gornjoj je dugme za paljenje.

EKRAN iPhone 5c ima ekran veličine 4 inča, isti kao kod verzije 5. Napravljen sa vrlo kvalitetnom IPS tehnologijom, ekran je rezolucije 1,136 x 640 piksela. Ekran je klasificiran kao “Retina” zbog gustoće piksela od 326ppi. Naspram konkurencije, 5c ima manji ekran.

iOS 7 iOS 7 je najnovija verzija Apple operativnog sistema koja dolazi na iPhone 5c i 5s. Ovim sistemom kompanija pokušava da unaprijedi svoj operativni sistem da bi bio konkurentan Androidu i Windows Phone. Ponajviše se nadogradnja sistema odnosi na sam dizajn u kojem je akcenat stavljen na jednostavnost upotrebe. iOS 7 na iPhone 5c je iznenađujuće brz i dosta sličan Windows Phone operativnom sistemu. Pored novog izgleda i rada sa novim iOS 7 dodana je opcija „Control Center“, u kojem se mogu podešavati razne mogućnosti telefona.

PERFORMANSE I APLIKACIJE Na iTunes ima pregršt aplikacija koje korisnici mogu instalirati na svoj 5c. Iako i dalje ima dosta aplikacija koja treba da se nadograde za rad na iOS 7 sistemu, već nadograđene aplikacije možete koristiti kao i na iPhone 5 telefonu. Razlog kompatibilnosti aplikacija između starijeg 5 i novijeg 5c je činjenica da su to skoro dva identična telefona. Procesor koji pokreće 5c je dvojezgreni 1.3GHz Apple A6. Na raspolaganju je 1GB RAM memorije i trojezgreni grafički procesor PowerVR SGX 543MP3. Ove činjenice govore da je veoma malo razloga za kupovinu iPhone 5c ukoliko već imate iPhone 5.

Aplikacija za kameru je dobila novi izgled. Sad je na raspolaganju dosta više opcija nego prije. Standardne opcije su uključivanje HDR, blica i panorama. Jedna od novih opcija je novi način slikanja koji daje mogućnost slikanja u kvadratnom obliku. Dodano je 9 novih filtera za fotografije. iPhone 5c lakše dijeli fotografije preko interneta zahvaljujući novoj aplikaciji Photo Streams.

BATERIJA Jačina baterije koju ima 5c je između 5 i 5s verzije telefona sa 1507mAh. Baterija će korisnicima omogućiti da cijeli dan koriste telefon bez potrebe za punjenjem. Može se postići i da baterija traje dva dana, ali se moraju koristiti trikovi za čuvanje energije baterije. Uređaj bi trebao podnijeti 10 sati gledanja video snimka ili 40 sati reprodukcije muzike, što je jednako kao i na iPhone 5.

KONEKTIVNOST 5c podržava sve trenutne standarde, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0, 3G, 4G. Jedini nedostatak je NFC što se nalazi trenutno samo na pojedinim telefonima. Uređaj posjeduje novi port “Lightning” za punjenje i povezivanje sa drugim uređajima.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Kamera

Ukupna ocjena