Recenzija
1189 pregleda

Recenzija: Huawei Ascend P6

by on June 10, 2014
Generalno
Model: Ascend P6Tip: Pametni TelefonOS: Android 4.2.2 (Jelly Bean), planirana nadogradnja na Android 4.4 (KitKat)GSM: GSM, GPRS, EDGEGSM Mreže: 850, 900, 1700, 1800, 1900, 2100, HSDPASIM: Opcionalni Dual SIM (Micro-SIM, dual stand-by)Dimenzije: 132.7 x 65.5 x 6.2 mmTežina: 120 g
Baterija
Tip: Li-Po (2000 mAh)Stand-by / Razgovor: do 416h (2G), do 315h (3G) / do 28h (2G), do 14h30m (3G)
Ekran
Tip: IPS+ LCD kapacitivni ekran na dodirVeličina: 4,7 inčaRezolucija: 720 x 1280 (312 PPI)
Hardware
Procesor: 1.5 GHz Quad-core Huawei K3V2
Kamera
Primarna kamera: 8 MP, 3264 x 2448 piksela, autofokus, LED flashMogućnosti: Geo-tagiranje, HDR, detekcija lica i osmijehaVideo: 1080p@30fps, napredna video stabilizacijaSporedna kamera: 5 MP, 720p
Konektovanje
WiFi: Da, 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspotBluetooth: Da, 3.0Kablovi: microUSB v2.0, 3.5mm audio
Memorija
Interna memorija: 8/16 GB, 2 GB RAMMemorijska kartica: microSD, do 32 GB (samo verzija sa jednom SIM karticom)
Medij
Audio: MP3, eAAC+, WMA, WAVVideo: DivX, XviD, MP4, H.263, H.264, WMV
Pozitivno

Odlična prednja kamera, izuzetno lagan i tanak.

Negativno

Nedostatak podrške za 4G, slabija baterija nego kod konkurentskih uređaja.

Detalji
 
Zaključak
 

Huawei Ascend P6 je izuzetno tanak i lagan pametni telefon koji može ispuniti očekivanja korisnika koji nisu prezahtjevni. Prednja kamera od 5MP bi mogla biti presudan faktor osobama koji vole da prave autoportrete. Najveća mana je nedostatak podrške za 4G. Iako nije klasa poput iPhone 5 i ne može praviti fotografije kakve pravi HTC One, ipak se radi o zanimljivom telefonu koji će naći svoje mjesto na tržištu.

 

DIZAJN Huawei Ascend P6 je dobio ime zbog svoje veličine – tanak je samo 6.18mm. Osobe koje prvi put pogledaju ivice ovog telefona mogle bi pomisliti da se radi o nekoj uvećanoj verziji iPhone 5 uređaja. Osim toga, totalno ravni prednji dio i aluminijska traka sa strane uređaja također podsjećaju na iPhone 5. Ipak, Ascend P6 nije kvalitetan kao model iz Applea.

Ascend P6 je, kao što je već pomenuto, tanak telefon i sastavljen je iz jednog dijela, pa se SIM kartica stavlja u mali tray sa strane uređaja. Ista stvar je i sa portom za proširivanje memorije za pohranjivanje podataka. Huawei uz ovaj model isporučuje malenu iglu, uz pomoć koje se izbacuju trayevi u koje se stavlja SIM kartica i memorijska kartica.

EKRAN Visoka rezolucija ovog 4.7 inčnog displeja je uporediva sa rezolucijom iPhone 5 jer ima 312ppi (piksela po inču), dok iPhone 5 ima 326ppi. Naravno, ne može se porediti sa rezolucijom ekrana kakvu ima HTC One ili sa ultra-živopisnim osvjetljenjem kakvo ima Samsung Galaxy S4.

PERFORMANSE Za ovaj telefon se može reći da je sposoban pametni telefon sa pristojnim procesorom i memorijom. Da bi cijenom mogli konkurisati na tržištu, iz kompanije su bili prinuđeni na neke rezove, a svakako najveći je nedostatak 4G mogućnosti. Ovo je vrlo dobar pametni telefon za korisnike koji nisu zainteresovani za brzine koje može ponuditi 4G. Oni koji žele veće brzine će morati potražiti drugi uređaj.

Huawei pokreće Android operativni sistem i dolazi sa velikim brojem tema za personaliziranje pozadina, ikona na ekranu i ostalog.

Četverojezgreni procesor je vrlo dobar i neće imati problema prilikom pokretanja nekih zahtjevnijih aplikacija, kao ni sa više otvorenih aplikacija istovremeno.

Obzirom na veličinu uređaja, baterija od 2000mAh može izdržati čitav dan. Činjenica je da baterija kod nekih konkurentskih modela, kao recimo kod Samsung Galaxy Mega, traje duže, ali isto tako oni su opremljeni većom baterijom.

KAMERA Senzor od 8MP je dobar, ali nije kvalitetan kao isti senzor na nekim drugim uređajima. U praksi se pokazalo da Nokia Lumia 925 i HTC One prave bolje fotografije.

Ono čime se Huawei diči je prednja kamera od 5MP koja ima puno bolju rezoluciju nego konkurenti i idealna je za one koji vole da slikaju sami sebe. Za one koji vole da slikaju sami sebe tu je i Beauty effect. Korisnici mogu pomjerati slider od 0 do 10. Iako se radi samo o kontrolisanju fokusa, ipak je ovo zanimljiva karakteristika.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Kamera

 
Baterija

Ukupna ocjena