Recenzija
849 pregleda

Recenzija: Google Nexus 7 tablet

by on November 21, 2013
Pozitivno

Niska cijena, ugodan dizajn i veliki broj korisnih opcija.

Negativno

Relativno loša kamera, nemogućnost proširivanja memorije za pohranjivanje podataka, nedostatak HDMI izlaza i kamere na stražnjoj strani.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Nexus 7 ima nisku cijenu, ugodan dizajn i svoj adut: posljednju i najčuveniju verziju Androida. Android 4.2 je nenametljivo napravljen na verziji 4.1 sa korisnim karakteristikama kao što su multiuser, personalizacija „lock“ ekrana i Gesture Type. Također pruža korisniku potpun i otvoren Android doživljaj, i za razliku od Fire HD i Nook HD, Nexus 7 ima prilagodljivu i veoma pristupačnu prodavnicu aplikacija.

 

Nexus 7 je i nekoliko mjeseci nakon izlaska još uvijek izvrstan tablet. Verzija od 8GB se više ne proizvodi i sada je početna verzija od 16GB koja se našem tržištu može pronaći za 450 KM. Verzija od 32GB košta 500 KM, a za 570 KM se može dobiti verzija od 32GB sa HSPA+.

Nakon izlaska Nexus 7 tableta na tržištu su se pojavila tri značajna mala tableta: Kindle Fire HD, iPad Mini i Nook HD. Svaki tablet ima svoje prednosti, a na kupcu je da izabere onaj koji najviše odgovara njegovim potrebama. Zahvaljujući niskoj cijeni, sjajnom trajanju baterije, izoštrenom ekranu i potpunom i otvorenom Android 4.2 okruženju, Nexus 7 se može smatrati najboljim malim tabletom na tržištu.

Ukoliko se zanemari novi slot za SIM karticu i neznatno povećana težina, Nexus 7 sa HSPA+ izgleda identično i daje isti osjećaj kao originalna verzija koja je imala samo Wi-Fi. Zbog kožne prijanjajuće teksture na poleđini uređaja, ovaj tablet je jedan od najugodnijih za držanje. Desna i lijeva strana okvira uređaja u portrait mode-u su iznenađujuće tanke, dok su gornja i donja strana nešto deblje nego kod ostalih 7-inčnih tableta. Nexus 7 je značajno lakši od Kindle Fire HD uređaja, ali nije lagan kao iPad Mini ili Nook HD. Iste je debljine kao Fire HD i malo je tanji nego Nook HD, ali se ne može porediti sa iPad Mini.

Na sredini gornjeg okvira se nalazi kamera od 1.2 megapixela koja je karakteristična odlika ovog uređaja. Na desnoj strani uređaja prema vrhu se nalazi dugme za paljenje i zaključavanje uređaja, a blizu njega su tipke za kontrolu zvuka. U donjem dijelu sa desne strane uređaja nalazi se priključak za slušalice, dok se na sredini donjeg okvira nalazi Micro-USB port. Tačno iznad toga, na poleđini uređaja, nalazi se zvučnik dug 2 inča. HSPA+ verzija na sredini lijeve bočne strane uređaja ima slot za SIM karticu. Mana uređaja je što se ne može proširiti memorija za pohranjivanje podataka, kao i nedostatak HDMI izlaza i kamere na stražnjoj strani.

Uređaj ima Android 4.2 operativni sistem. Poznata kartica na dnu početnog ekrana je popunjenaGoogle servisima kao što su Play, Music, Books, You Tube i Magazines. Također tu su i Chrome, kao i Google Maps, Google Plus, Gmail i drugi servisi. Ova verzija posjeduje i Google Now, Googleovog intuitivnog ličnog pomoćnika. Nekoliko je novih karakteristika kod Androida 4.2. Gesture Type karakteristika je Googleov odgovor na Swype. Ukoliko niste koristili Swype, sigurno ćete biti impresionirani sposobnošću Gesture Type-a da tačno interpretira pokrete vaših prstiju i da, za većinu stvari, tačno odredi šta ste htjeli tipkati.

Sada je puno lakše i brže pristupiti podešavanjima tableta. Jednostavnim povlačenjem na dole iz gornjeg desnog ugla otkriva se kartica sa kraticama, uključujući i osvjetljenje, Wi-Fi postavke, generalne postavke, trajanje baterije, airplane mode i slično. Gmail je dobio novi dizajn i novu, izvrsnu funkciju. Kada gledate vaš inbox sada jednostavno možete povlačenjem preko ekrana arhivirati poruke. Za osobu koja dobija puno spam poruka u inbox ovaj izvrsno implementirani dodatak je jedan od onih detalja koji se čini malim, ali koji pravi veliku razliku.

Multi Screen implementira korisničke račune kod Androida 4.2. Sada je jednostavno dodati novog korisnika u Settings>User meniju i pratiti korake da se napravi dodatni korisnički račun. Novi korisnički računi i čitav sadržaj na tim računima može bilo kada biti obrisan od strane vlasnika tableta (primarnog računa). Bilo koji drugi korisnički račun na uređaju može prihvatiti ažurirane dozvole za aplikacije na ime dodatnog računa.

Kada je u pitanju „lock screen“, korisnik sada može dodati višestruke email inboxe, kalendare i satove.

Nexus 7 ima 1.3GHz Nvidia Tegra 3 procesor i 1GB RAM memorije. Također ima 802.11 b/g/n Wi-Fi podršku, Bluetooth, žiroskop, brzinomjer, GPS i podršku za Android Beam, Google-ovu tehnologiju baziranu na NFC (Near Field Communication).

Ovaj tablet ima IPS ekran rezolucije 1280×800 pixela, međutim, u odnosu na originalno izdanje pojavila su se dva nova 7-inčna tableta sa impresivnijim ekranom. Ekran Nexus 7 uređaja je još uvijek izoštren i svijetao, ali Kindle Fire HD ima sjajnije, življe boje koje izgledaju puno dramatičnije. Nook HD čak ima i veću rezoluciju i izoštreniji tekst i video. Sa druge strane Nexus 7 je nadmašio iPad Mini koji ima ekran rezolucije 1024×768 pixela i ima izoštreniji tekst i slike nego Appleov 7.9-inčni tablet.

HSPA+ je nešto poput „uber3G“ ili „4G light“, i performanse koje HSPA+ ima na Nexus 7 pokazuju da je to tako. 4G LTE uređaji su rivali Wi-Fi mreži kada je u pitanju brzina, downloadovanje aplikacije od 272MB na Nexus 7 uz pomoć HSPA+ sa punim signalom je trajalo dvostruko duže (4.7 minuta u odnosu na 2.5 minuta) nego sa Nexus 7 uređajem konektovanim na Wi-Fi mrežu. Također se čini da performanse downloada zavise od lokacije. Na otprilike 30 metara udaljenosti, ponovo sa punim signalom, Nexus 7 sa HSPA+ je trebao više od 11 minuta za download. Performanse će naravno varirati, ovisno o lokaciji.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Kamera

Ukupna ocjena