Recenzija
826 pregleda

Recenzija: GoClever Tab R974

by on May 30, 2014
Generalno
Model: Tab R974OS: Android 4.1SIM: NeDimenzije: 244 x 189 x 10 mmTežina: 660 g
Baterija
Tip: 6800 mAhTrajanje Baterije: do 6h rada
Kamera
Primarna kamera: 2 MPSporedna kamera: 2 MP
Pozitivno

Relativno dobre performanse, niska cijena, pristojan 9.7 inčni ekran, pristup Google Playu.

Negativno

Jeftina konstrukcija, loš zvučnik.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

Zbog Googleovog Nexusa 7 i Amazonovog Kindle Fire HD cijene sedmoinčnih tableta su pale. Ukoliko želite veći, desetoinčni model, nećete pronaći puno niskobudžetnih opcija. GoClever je jedan od rijetkih koji nudi jeftiniju alternativu desetoinčnog tableta, a kompanija se hvali da je Tab R974 kvalitetan uređaj dostupan za oko 300 KM.

 

DIZAJN Što se tiče dizajna GoClever nije pretjerano inovativan. Tab 974 izgleda poput generičkog tableta iz svakog ugla. Debljina mu iznosi 10mm i težak je 660 grama, što ga čini dovoljno udobnim za korištenje. Nažalost, kućište je od jeftine plastike i pri ozbiljnijem pritisku je sklono krivljenju.

Osim dugmeta za kontrolu zvuka koji se nalazi na gornjem dijelu tableta, svi portovi i dugme za paljenje i gašenje uređaja su sa lijeve strane. Uz uređaj dobijete i USB memorijski ključ bez kojeg bi microUSB port bio nekompatibilan. Tablet nema 3G, ali ima dobru Wi-Fi konekciju. Jedino što mu nedostaje je Bluetooth.

R974 ima samo jedan zvučnik od 1W koji je smješten na poleđini uređaja, a zvuk je prilično slabog kvaliteta. Bolji zvuk možete ostvariti sa 3.5mm slušalicama.

GoClever ima microUSB-a, mini HDMI i microSD slot. Uređaj dolazi sa 16 GB memorije za pohranu podataka koju možete proširiti za dodatna 32GB uz dodatnu microSD karticu.

EKRAN Kvaliteta slike nije impresivna kao na nekim drugim tabletima u ovom rangu. Ako povećate ili smanjite intenzitet svjetla na uređaju boje izgledaju potpuno različito.

PERFORMANSE Uređaj nema problema sa pokretanjem kompleksnih web stranica zahvaljujući 1.6GHz procesoru i 1 GB RAM-a. Ipak, zbog nepreciznog  ekrana na dodir R974 je djelovao poprilično sporo i nezgrapno. Trajanje baterije je jedna od začuđujuće dobrih odlika ovog tableta. Uređaj je podnio devet i pol sati konstantnog reproduciranja videa prije nego što je bilo potrebno napuniti bateriju.

Tab R974 koristi Android 4.1 Jelly Bean. Iako to nije najnovija verzija Androidovog operativnog sistema, ipak dolazi sa nekim Googleovim najnovijim dodacima poput Google Now ličnog asistenta.

KAMERA Tablet ima dvije kamere od 2 megapixela koje mogu fotografisati i snimati video. Nažalost, fotografije su slabe i na dnevnom svjetlu. Fotografije djeluju mutno, isprano i van fokusa.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Kamera

 
Baterija

Ukupna ocjena