Recenzija
879 pregleda

Recenzija: Garmin Nuvi 50 navigacija

by on October 16, 2013
Pozitivno

Odličan omjer uloženog i dobijenog, veliki 5 inčni ekran, lokacije radarske kamere.

Negativno

Nema mogućnosti prikazivanja prometa, nema bluetooth i nema izračunavanja ruta u odnosu na gustoću prometa.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Sa Nuvi 50, Garmin je stupio u tržište jeftinih navigacija. Ne nudi ništa posebno drugačije od konkurencije osim jedinstvenog Garmin iskustva. Uz 5 inča zaslon i jako prihvatljive cijene Nuvi 50 je odličan izbor za sve koji žele pouzdanu osnovnu navigaciju sa velikim ekranom.

 

Sa ovim modelom Garmin je postao jaka konkurencija na tržištu 5-inčnih navigacija koje su pristupačne cijenom. Pristupačnija cijena je utjecala na kvalitet izrade i dizajn samog uređaja. Uz Nuvi 50 dolazi poseban držač koji se montira u auto i punjač koji se spaja na mini usb.

Sve primarne funkcije navigacije su skoro iste kao i kod skupljih modela Garmin uređaja. Korisnički interfejs je dobro poznat iz ostalih Garminovih uređaja. Novi korisnici će uživati u jednostavnosti i intuitivnosti Nuvi 50. Sve standardne opcije poput traženja adrese, lokacija i popularnih mjesta su tu. Korisnici će se vrlo lako snalaziti u gradu jer sadrži POI (Point of Interest) bazu koja pruža informacije o restoranima, hotelima itd.

Dodatne opcije koje se mogu naći na skupljim uređajima, poput svjetskog sata, kalkulatora i konvertora valuta, nisu dostupne u verziji Nuvi 50. Nuvi 50 nema opciju kreiranja plana puta sa više prolaznih tačaka, ali ima mogućnost dodavanja zaobilaznih tačaka u toku navigacije.

Na uređaju fabrički dolaze samo dvije mape, Irska i Britanija. Za ubacivanje dodatnih mapa uređaj ima port za microSD karticu. Sam uređaj ima oko 1.4GB slobodne memorije.

Nuvi 50 ne podržava Garminove sisteme myTrends ili trafficTrends tako da izračunavanje dolaska na destinaciju neće biti precizno. Nema ni Garminovu opciju ecoRoute pa se korisnici neće moći voziti ni najekonomičnijom rutom. Iako je jeftin, Nuvi 50 dolazi sa informacijama o radarskim kamerama i upozorava unaprijed gdje se nalaze. 5-inčni displej je dosta manje rezolucije nego kod nekih pametnih telefona, ali je precizan i vidljiv za čitati. Uglovi gledanja su odlični, mape su odlično vidljive i boje su jake, tako da se lako može raspoznati gdje se treba skrenuti.

Na glavnom ekranu se nalaze sve potrebne informacije u toku vožnje. Tu su vrijeme dolaska, elevacija, daljina pređenog puta, vrijeme i brzina. Dodirivanjem ekrana mogu se dobiti još detaljnije informacije poput potrošnje goriva, prosječne brzine, maksimalne brzine, koliko ima do sljedećeg skretanja itd. Dostupna je i opcija pomaganja u prestrojavanju. Kako je ekran velik, u momentu prestrojavanja zaslon se podijeli na dva dijela. Sa jedne strane se vidi mapa a sa druge instrukcije u koju traku treba izvršiti prestrojavanje.

Ova navigacija je vrlo jasna i ima razumna uputstva koja vode na pravi put. Ponekad se dešava da ekran sporije mijenja slike ali to je dugogodišnja mana Garmin navigacija.

Naša ocjena
Ukupna ocjena