Recenzija
762 pregleda

Recenzija: Garmin nuvi 3590 LMT navigacija

by on October 21, 2013
Pozitivno

Stalne nadogradnje evropskih mapa i mogućnost RDS-TMC prometnih obavještenja. Prepun opcija. Veliki displej od 5 inča i odličan kvalitet izrade.

Negativno

Paket punih usluga košta previše novaca. Sa navigacijom je moguće uvezati samo Android telefone. Kombinirano traženje odredišta podržava samo lokalne adrese.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Garmin nuvi 3590 LMT je odlična navigacija koja je kvalitetno napravljena. Live usluge su pomalo skupe ali su zasigurno korisne. Uz uređaj u paketu dolazi doživotna nadogradnja mapa i usluga RDS-TMC. Cijena ovog uređaja je poprilično razumna (oko 800 KM) i ako uzmemo u obzir sve funkcije koje nudi, onda je ovo navigacija vrijedna razmatranja.

 

Ovo je prva od Garminovih navigacija koja može da koristi internet uz pomoć pametnog telefona. Sa tom mogućnosti donosi i pregršt dodatnih opcija. Do sada je Garmin malo kaskao za konkurencijom kad je u pitanju konektivnost na internet sa svojim navigacijama, ali ovaj model je i to promijenio.

DIZAJN Čak i bez internet konekcije ova navigacija je potpuno funkcionalna. Posjeduje 5 inčni ekran a kućište je napravljeno od kvalitetnog i čvrstog materijala. Nije toliko tanak kao neki Garmin uređaji ali je i dalje vrlo dobrog dizajna. Auto držač posjeduje port za punjač tako da, kad stavite navigaciju u držač, odmah se i napaja sa adaptera. Prijemnik (antena) za RDS-TMC (podaci o prometu) je u kablu za punjenje koji morate provesti preko šoferšajbe da bi imali najbolji signal. U držaču se također nalazi i dodatni zvučnik.

POVEZIVANJE SA TELEFONOM Jedino Android telefon možete povezati sa navigacijom pomoću aplikacije namijenjene za nuvi 3590 LMT. Nakon što se uvežu telefon i navigacija preko Bluetootha, pomoću Live usluge se dobije pregršt novih mogućnosti. Može se pretplatiti na izvještaje o prometu, slike sa obližnjih kamera, izvještaj o vremenu, informacije o cijeni goriva i niz drugih usluga. Sve ove funkcije su pretplate unutar navigacije, telefon samo služi kao izvor interneta.

Ova mogućnost povezivanja navigacije sa telefonom je vrlo praktična jer se mogu pretraživati postojeće rute sa telefonom i isto tako suvozač može da konfigurira navigaciju.

MOGUĆNOSTI Garmin nuvi 3590 LMT ima preglednik slika, svjetski sat, kalkulator, konvertor jedinica i probnu verziju Oxford University Press jezičnog vodiča. ecoRoute daje mogućnost da povećate ekonomičnost putovanja tako što će birati najbolje rute za auto. Last Spot je aplikacija koja zapamti kad se zadnji put i gdje vozilo zaustavilo, radi lakšeg povratka istim putem. Preko uređaja se mogu slušati i audio knjige u toku vožnje.

Interfejs je jednak kao i kod svih Garminovih uređaja do sada, sa malom izmjenom. Dugme za pretragu adresa sada pretražuje i POI lokacije. Home ekran se može podešavati po želji, dodavati aplikacije koje se koriste često i zamijeniti postojeće. Jedino dugme koje se ne može promijeniti je Home. Korisnički interfejs je vrlo intuitivan i lagan za koristiti.

Može se koristiti i glasovna instrukcija da se upravlja navigacijom. Prepoznavanje glasa se pokazalo najbolje do sada.

NAVIGACIJA Nakon što se odredi adresa cilja navigacija ima prepoznatljivi Garmin interfejs. Kad se naiđe na raskrsnicu ekran se podijeli na dva dijela. Može se vidjeti ruta kojom se vozi i cesta sa trakama, što olakšava prestrojavanja i pravovremeno skretanje. Sve potrebne informacije se nalaze u gornjem dijelu i izgledaju malo bolje nego na prethodnim modelima.

Naša ocjena
Ukupna ocjena