Recenzija
757 pregleda

Recenzija: FujiFilm X-E1

by on May 14, 2014
Pozitivno

Snima fotografije odlične kvalitete, uređaj izgleda atraktivno i jednostavno.

Negativno

Malo slabije performanse, kvaliteta videa bi mogla biti bolja.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

Za one koji žele imati fotoaparat koji pruža dobre fotografije ili za one kupuju svoj prvi fotoaparat, Fujifilm X-E1 je jedan od boljih u svojoj klasi.

 

DIZAJN Fotoaparat dobro leži u ruci i dovoljno je velik za fotografisanje jednom rukom. Kamera je dizajnirana da se koristi sa objektivima koji imaju ručni otvarač, a uz njega dolazi i 18-55 mm objektiv. Fotoaparat ima i dugme za otvaranje objektiva, te mogućnost postavki često korištenih načina fotografisanja. Blic je sakriven na gornjem dijelu kućišta fotoaparata i pali se automatski.

S lijeve strane ekrana fotoaparata se nalaze dugmat „Review“, „Drive“, „Metering“ i „Autofocus-area“. Na desnoj strani se nalazi četverostrano dugme za navigaciju koje ima macro način slikanja, pristup Meniju i OK dugme. Na vrhu fotoaparata je i dugme za zaključavanje uređaja, te Fujifilm Q dugme koje vam odmah otvara brzi kontrolni meni fotoaparata. Tačka na kojoj se fotoaparat spaja sa tronošcem je preblizu bateriji i ulazu za SD karticu. Zbog toga je zamjena baterije ili kartice otežana kada je fotoaparat fiksiran na tronožac.

PERFORMANSE Tijelo i objektiv X-E1 su poboljšani i daju dobre rezultate za fotoaparat svoje klase. Uređaju je potrebna 1,4 sekunde od paljenja do prve fotografije. Ukoliko se koristi blic, za istu radnju će biti potrebno čak 3,8 sekundi, što je prilično sporo. Auto-fokus je dobar ako se snimaju objekti koji se ne kreću. Ekran na fotoaparatu je mali i relativno niske rezolucije, ali dovoljno vidljiv na direktnom sunčevom svjetlu.

Fotoaparat snima fotografije zaista fantastičnog kvaliteta. Zahvaljujući Fujifilm-ovom X-Trans senzoru i odličnoj obradi fotografija, na ovom fotoaparatu čak i JPEG slike izgledaju dobro. Izgled fotografija korisnike neće razočarati iako koriste ISO na 1600. Ukoliko se ISO poveća na 6400 fotografije će i dalje biti više nego iskoristive u svojoj punoj veličini sa možda pokojim šumom na uglovima fotografije. Nažalost, kvaliteta snimanja video zapisa ovim fotoaparatom je prilično razočaravajuća, a uglovi snimka djeluju mutno.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena