Recenzija
800 pregleda

Recenzija: Dropbox aplikacija

by on September 29, 2013
Pozitivno

Dropbox omogućava dijeljenje fotografija, video snimaka ili fajlova kojima se može pristupiti skoro na bilo kojem uređaju, platformi ili putem web preglednika.

Negativno

Iako besplatna, aplikacija ima samo 2GB prostora.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

Dropbox je nevjerovatno jednostavan za korištenje, idealan za dijeljenje fajlova na različitim platformama i zahtijeva minimum vremena za postavke korisničkog računa.

 

Dropbox je alat uz pomoću kojeg možete brzo, jednostavno, efikasno i besplatno spašavati i razmjenjivati fajlove, fotografije i video zapise. Aplikacija se može koristiti i za backup vaših fajlova. Jedna od najboljih odlika Dropboxa je mogućnost pristupa korisničkom računu sa drugih računara i uređaja, uključujući pametne telefone i tablete.

Interfejs na Dropboxu je odlično napravljen. Pri završenoj instalaciji  na iPhone ili Android odmah se dobija pristup uploadovanim fajlovima. Fajlovi se mogu dijeliti s drugim korisnicima kroz opciju „Public“ folder (koji je otvorenog pristupa svima), ili se može imenovati folder kojem specifični korisnik može pristupiti.

U verziji za Android dugmad za navigaciju se nalaze na vrhu, dok se na uređajima koji koriste iOS ona nalaze na dnu ekrana. Korisnici na raspolaganju imaju i dugme koje dozvoljava pristup najčešće korištenim fajlovima i dugme za brzi pristup fotografijama, te dio sa postavkama koje omogućavaju pregled informacija korisničkog računa. Korisnici mogu nadograditi svoj korisnički račun i dodijeliti mu lozinku za dodatnu sigurnost.

Jedini problem Dropboxa je poprilično limitirana količina besplatnog prostora koji je na raspolaganju. Za početak korisnici imaju 2GB besplatnog prostora koji se uz mjesečnu članarinu može proširiti na 100GB, 200GB ili 500GB. Moguće je otvoriti i biznis paket koji ima minimum 1TB i dozvoljava pristup za pet korisnika.

Korisnicima se povećava prostor za pohranjivanje uz kupovinu dodatnog prostora ili putem nekog od ponuđenih načina za promovisanje ove usluge. Na taj način početna (i besplatna) 2GB je moguće povećati i za desetak GB.

Naša ocjena
Ukupna ocjena