Recenzija
1378 pregleda

Recenzija: Dell XPS 13 razvojna verzija

by on May 26, 2014
Pozitivno

Jako dobar ekran i ostale hardverske komponente.

Negativno

Nemogućnost nadogradnje, samo dva USB porta, loš prijem WiFi-ja.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Laptop je dizajniran za već postojeće korisnike Linux operativnog sistema, koji su upoznati sa onim što Linux pruža. Ovo nije laptop za Linux početnike. Dell je htio da ovim modelom pridobije korisnike koji žele i znaju da rade u Linuxu, ali ne žele da se opterećuju raznim podešavanjima. Ovo je jednostavan Linux laptop koji radi savršeno od prvog paljenja.

 

DIZAJN Hardverski ovaj laptop je jako dobar. Posjeduje 8GB RAM memorije, 256GB SSD, Intel HD 4000 grafičku karticu i i Intel i7-3537U na 2.00GHz. Jedini problem ove specifikacije je to što laptop nije nadogradiv. Ekran je napravljen od sjajnog Gorilla Glass stakla i to ga čini podložnim za pojavu refleksije svjetla, ali isto tako i veoma čvrstim.

Jedan veliki nedostatak ovoga laptopa je to što ima samo dva porta za USB. Čak nema ni port za čitanje SD kartica. To je veliki nedostatak obzirom da je ovo laptop koji se nalazi u visokom cjenovnom rangu. Pored dva USB porta ima još i port za slušalice, te izlaz za dodatni displej.

PERFORMANSE Tokom testiranja ukazao se još jedan veliki problem. Zbog konstrukcije laptopa i izbora materijala ovaj laptop ima jako slab prijem Wi-Fi mreže. Gdje su ostali laptopi imali pun signal, XPS 13 je imao samo dvije crte, a gdje su ostali imali slabiji signal Dell XPS 13 nije mogao uhvatiti mrežu uopšte. Ovo je poznat problem sa serijom XPS laptopa.

Pozitivna strana ovog laptopa je njegova baterija. Baterija traje od 5 do 5.5 sati sa upaljenim Wi-Fi, surfanjem na webu i sa nekoliko programa upaljenih u pozadini. Ekran je u toku testa bio na 50% svjetline, ali se i dalje sve vidjelo bez problema.

Kako Dell prodaje distribuciju Linuxa sa podrškom na duže vrijeme, možete nadograditi svoj Ubuntu na posljednju verziju. U testovima se pokazalo da verzija koja dođe na laptopu radi najbrže i najstabilnije.

Ukoliko se instalira neka druga distribucija Linuxa na ovaj laptop izgubi se sve što XPS 13 čini posebnim. Također, vrlo lako se može desiti da sa drugom distribucijom dođu i problemi sa drajverima za hardver.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena