Recenzija
971 pregleda

Recenzija: Canon PowerShot N

by on June 3, 2014
Pozitivno

Jednostavan fotoaparat, Canon je uspio staviti sve što je potrebno u lijepo, malo pakovanje, kamera ima ekran koji se pomjera, Wi-Fi i nekoliko inovativnih načina fotografisanja.

Negativno

Kontrole kamere i njena veličina otežavaju korištenje, trajanje baterije relativno kratko, blic nije posebno jak.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Zbog kompaktnog dizajna Canon PowerShot N je dobra kamera za korištenje uz pametni telefon.

 

DIZAJN Canon PowerShot N je prilično čudna mala kamera. U suštini, Canon je uzeo jednu od svojih PowerShot Elph kamera, skinuo joj stranice i ostavio samo objektiv i ekran.

Između 1,2 inčnog kućišta i 8x f3.0-5.9 28-224 objektiva nalazi se i 2,8 inčni ekran na dodir koji ima CMOS senzor od 12 megapiksela. Iza ekrana je i prostor za bateriju i microSD karticu. Kamera ima i Wi-Fi, pa se možete spojiti na svoje iOS ili Android uređaje.

Uz pomoć dva prstena na objektivu kamere na PowerShot N-u manjim prstenom se kontroliše zoom, a većim prstenom otvor blende. Iako malo nezgrapni za korištenje, pogotovo jer je jedan prsten puno veći od drugog, Canon je uspio dobro riješiti kontrolisanje zooma i otvora blende, pogotovo ako se uzmu u obzir male dimenzije fotoaparata.

Ekran se može pomijerati i koristiti kao naslon za kameru, olakšavajući tako fotografisanje kada je fotoaparat spušten na neku površinu ili ako se koristi za fotografisanje autoportreta. Kamera ima i giroskopski senzor koji će sam ispraviti fotografiju ako je kamera držana naopako.

U suštini kamera radi dobro, zaista je kompaktna, ali nekim korisnicima će možda trebati vremena da se prilagode malim dimenzijama ovog fotoaparata.

PERFORMANSE Jedna od stvari koje korisnici traže kod većih kamera je bolji kvalitet slike nego kod fotografija koje su slikane pametnim telefonom. Fotografije su fantastične, posebno pri slabom svjetlu. Boje su čiste i kada koristite ISO na više od 400.

Ipak, rezolucija od 12 megapiksela nije posebno kvalitetna, pogotovo ako korisnik želi puno povećavati ili rezati fotografije.

Kvaliteta snimanja videa je više nego zadovoljavajuća. U slučaju da se snima u pokretu kamera se brzo fokusira. Jedina mana kamere je zvuk motora objektiva koji je isuviše glasan, pogotovo kada se snima u tihom okruženju. Nažalost, ovo nije moguće izbjeći zbog blizine objektiva i mikrofona na uređaju.

PowerShot N bi trebala biti malo brža, pogotovo zbog svoje veličine. Ako se uzme u obzir da je kamera namijenjena korisnicima pametnih telefona bilo bi dobro da bolje fotografiše objekte u pokretu.

Od pritiska dugme za paljenje kamere do prve fotografije proći će 1,9 sekundi. Od jedne fotografije do slijedeće će proći slično vrijeme 1,8 sekundi, a ako se koristi blic čak 2,2 sekunde.

Kamera ima opciju fotografisanja u sljedovima, dostupno u Program Auto načinu rada i može snimati 2,3 slike u sekundi sve dok ne napuni memoriju.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena