Recenzija
1070 pregleda

Recenzija: Canon IXUS 230HS

by on March 21, 2014
Pozitivno

Fotografije su oštre sa puno detalja, a boje su odlične.

Negativno

Zum koji se koristi pri snimanju video materijala previše je glasan.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Canon IXUS 230HS je odličan kompaktni fotoaparat koji je dovoljno malen da stane u džep farmerki. Uređaj odlično izglede, te pruža kvalitetne i oštre fotografije.

 

IXUS linija fotoaparata je dugo vremena jedna od vodećih kada su u pitanju kompaktni fotoaparati. Uređaj ima fantastične performanse, a na našem tržištu se može nabaviti za 355,50 KM. Canon je savršenp iskoristio prostor na aparatu. Na vrhu se nalazi dugme za paljenje i gašenje uređaja, kontrole blende i zuma, a na zadnjoj strani su dugmad za snimanje video materijala i četverostrano dugme koje kontroliše blic, macro i osvjetljenost. Sa strane se nalazi dugme pomoću kojeg korisnik može fotografisati u auto načinu rada ili odabrati neki drugi program. Sa strane se nalazi i dugme za pristup meniju.

IXUS 230HS ima 12,1 MP, 8x zum sa maksimalnim otvorom blende na f/3 i f/5,9. Osjetljivost fotoaparata se kreće od ISO 100 do ISO 3.200, a osim osnovnih programskih načina rada uređaj omogućava prilagođavanje osvjetljenja različitim bojama i panoramama. Uređaj nudi 21 način fotografisanja, a pored toga su i dva panoramska načina fotografisanja.

Meni na uređaju je veoma jednostavan, a postavke za video i fotografski način snimanja se nalaze u istom meniju. Automatski način fotografisanja sam prepoznaje šta korisnik fotografiše i prema tome određuje postavke. Boje na fotografijama su bogate, a subjekat slikanja je oštar. HS u nazivu kamere označava High Snsitivity (visoku osjetljivost). Uređaj ima DIGIC 4 procesor koji izvlači maksimum u uslovima loše osvijetljenosti. 8x zum na IXUS 230HS uređaju daje odlične rezultate iako se nalazi na maloj džepnoj kameri.

Prebacivanje između fotografisanja i snimanja video materijala je veoma jednostavno. Rezolucija video formata je 1920 x 1080pi na 24fps. Smanjenjem rezolucije na 1920 x 720pi uređaj snima na 30fps. Fotoaparat odlično snima zvukove, a kvaliteta video snimka je iznenađujuće dobra. Uređaj ima ugrađene kontrole za stabilnost, ali zum je malo bučniji nego što je poželjno.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Performanse

Ukupna ocjena