Recenzija
913 pregleda

Recenzija: Cambridge SoundWorks Oontz Bluetooth zvučnici

by on October 16, 2013
Pozitivno

Cambridge SoundWorks Oontz imaju dobar zvuk za cjenovni rang u kojem se nalaze, imaju solidnu bateriju i dobro izgledaju.

Negativno

Displej sa prednje strane ima jače svjetlo što može ponekad smetati, i za punjenje se koristi miniUSB što je pomalo zastarjelo.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

Iako skorija budućnost nosi sigurno još puno sličnih uređaja u ovom cjenovnom rangu, za sada su Oontz zvučnici najbolji izbor. Oontz zvučnici imaju solidan zvuk sa odličnom baterijom koja traje dovoljno dugo, a ujedno postoji i mogućnost primanja telefonskih poziva. Sve u svemu, ovo su zgodni mali zvučnici koji imaju solidne mogućnosti i izgledaju poprilično moderno. A sve to za jako malu cijenu.

 

Cambridge SoundWorks Oontz zvučnici su super izbor u odnosu na cijenu, pružaju odličan zvuk uz dugotrajan život baterije i dobro izgledaju.  Oontz sa jako čudnim imenom bi mogao privući pažnju kupaca i izdvojiti se od konkurencije. Iako izgledaju nejako i maleno, pružaju poprilično dobar zvuk.

DIZAJN I MOGUĆNOSTI Ovi zvučnici su dimenzija 13,2x 7.1x 6.6cm i težine svega 286 grama. Ovo dovoljno govori o prenosivosti i praktičnosti. Oni dolaze u dvije verzije, standardni i manji pod nazivom Angle. Na prvi pogled izgledaju jako jeftino i ostavljaju dojam krhkosti. Završna obrada materijala i kvaliteta zvučnika je pozitivno iznenađenje.

Ono što se može zamjeriti proizvođaču je miniUSB port koji služi za punjenje. Današnji standard većine uređaja je microUSB, tako da se dodatno mora posjedovati kabl samo za Oontz. Kabl dolazi u paketu, dok je punjač izostavljen. Ono što bi se moglo smatrati manom je jako plavo svjetlo na prednjem dijelu koje se ne može ni smanjiti ni ugasiti.

Iako će mnogi kontrole puštanja muzike vršiti sa svojim uređajima poput telefona ili tableta, Oontz ima svoje kontrole koje mogu biti od pomoći. Tu su dugmad za paljenje i gašenje, kontrolu jačine zvuka, prebacivanje na sljedeću ili prethodnu pjesmu kao i pauza i play dugme. Također, oba modela imaju dugme pomoću kojeg se može javiti na poziv i prekinuti ga. Razgovor preko Oont-a je poprilično dobar.

Također postoji i dodatni ulaz za uređaje koji nemaju Bluetooth. Držanjem Power dugmeta mijenja se izbor ulaza. U pakovanju se nalazi torbica za nošenje i 3.5mm audio kabl za prikopčavanje uređaja bez Bluetooth-a.

PERFORMANSE Ako gledamo samo kvalitet zvuka onda imaju loš zvuk sa premalo basa, nikakav stereo efekat i čistoća zvuka nije za pohvalu. Naravno, ako se uzme u obzir cijena i njihova prvobitna namjena onda stvari izgledaju dosta drugačije. Za svoju namjenu imaju relativno dobar zvuk. Bas je prisutan u manjoj količini i, kao što je slučaj sa svim zvučnicima ove kategorije, srednji tonovi su najbolji. Zvuk može biti pojačan poprilično puno bez pojave distorzije. Najbolje reproducira muziku koja ima manje basa.

U poređenju sa konkurencijom Oontz su jednako dobrog zvuka kao neki duplo skuplji zvučnici, a čak imaju i bolju bateriju od konkurencije. Naravno, postoje proizvodi renomiranih proizvođača za dosta više novaca koji pružaju i puno bolji zvuk. Treba napomenuti da se javlja distorzija ako se previše pojačaju. Zbog toga što su lagani, pri nekim pjesmama koje imaju više basa zvučnici se na glatkim površinama pomjeraju. Pri umjerenoj jačini zvuka su izdržali 10 sati što je za svaku pohvalu.

Naša ocjena
Ukupna ocjena