Recenzija
881 pregleda

Recenzija: Bose AE2w Bluetooth slušalice

by on October 18, 2013
Pozitivno

Bose AE2w su slušalice odličnog zvuka koje su jako udobne na ušima. Odlično smještene komande omogućavaju upravljanje lagano i bez napora.

Negativno

Poprilično skupe (oko 250 USD), izgledom i nisu najbolje dizajnirane, a za neke jačina zvuka neće biti dovoljna.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Bez obzira na visoku cijenu i čudan dizajn ove slušalice su se pokazale kao odličan izbor za svakodnevnu upotrebu. U poređenju sa ostatkom konkurencije AE2w su jedine koje pružaju dobar kvalitet zvuka uz maksimalnu udobnost. Iako nisu najbolje po pitanju kvalitete zvuka sa konkurencijom, taj nedostatak nadoknađuju sa činjenicom da su za čitavu stepenicu iznad konkurencije u polju komforta i udobnosti.

 

Ovo su najudobnije bežične slušalice do sada. Pružaju odličan zvuk i poprilično dobro izoluju vanjsku buku. Mnogi bežični modeli iz konkurencije zvuče dosta tupo i nekako prljavo što se ne može reći za Bose AE2w. Zvuk je jasan, dobro balansiran i dinamičan. Ovo su slušalice koje se nose čitav dan bez ikakvih problema.

DIZAJN I MOGUĆNOSTI Jedni kažu da je dizajn odličan, dok drugi tvrde da je čudan zbog dodatka Bluetooth modula. Sigurno je da ovaj modul kvari simetriju samog izgleda. Uzet je dobro provjereni dizajn modela AE2 i dodan Bluetooth, stavljena je oznaka „w“ u ime a sa time i povećana cijena za 100 USD.

Ove slušalice su malo teže od originalnih žičanih modela ali i dalje su lagane i vrlo udobne. Memorijska pjena se nalazi na vrlo dobro ergonomski dizajniranom dijelu koji pokriva uši. Moglo bi se raspravljati o kvalitetu zvuka ali ne i o udobnosti. Čine se da su fizički dosta izdržljive.

Modul za daljinsko upravljanje je dobro dizajniran i lako je upravljati njime po osjećaju. Vrlo je lako prstima razaznati dugme za pojačavanje ili smanjivanje u odnosu na ono za pozivanje i prekidanje poziva. Ovo dugme Bose naziva multifunkcionalno jer sa njim se može preskakati na sljedeću ili prethodnu pjesmu, a može se koristiti za Siri glasovne komande na iOS uređajima.

PERFORMANSE Bose AE2w imaju dva načina rada. Prvi način podrazumijeva da su povezane preko kabla, čime se dobije obični model AE2 sa većom cijenom. Kada rade kao bežične slušalice onda kvalitet zvuka malo pada u odnosu na originalne AE2, ali komfort nošenja nadoknađuje sve nedostatke.

AE2w se lako uparuju sa drugim uređajima, a prilikom gašenja i paljenja slušalice se vrlo brzo ponovo upare.

Za Bose AE2w se lako može reći da nisu bežične, ako gledate kvalitet zvuka. Za taj uspjeh u zvuku je zadužen Bose Active EQ koji poboljšava zvuk u svakom aspektu. Mnogi će reći da Bose AE2w rade digitalnu obradu zvuka što i nije baš poželjno za ovaj cjenovni rang, ali mora se imati u vidu da sve bežične slušalice rade neku vrstu digitalne obrade da poboljšaju zvuk. U odnosu na konkurenciju ako se poredi kvalitet zvuka i cijene, AE2w su u sredini.

Imaju dobre srednje tonove, poprilično čiste visoke tonove i jak bas, iako ne pretjerano. AE2w daju poprilično dinamičan zvuk, iako Bose uvijek teži ka malo laganijem i mekšem zvuku. Ovo čini da ih možete slušati cijeli dan. Uživat ćete u malo agresivnijem zvuku sa više basa u odnosu na ostatak konkurencije.

Kad je u pitanju baterija,  izdržati će malo više od sedam sati što je sasvim dovoljno za dnevnu upotrebu bez punjenja.

Kao i većina Bluetooth uređaja i ove slušalice imaju domet od 10m i s vremena na vrijeme će dolaziti do prekida jer Bluetooth signal i ne prolazi baš toliko dobro kroz ljudsko tijelo.

Naša ocjena
Ukupna ocjena