Recenzija
995 pregleda

Recenzija: Alienware 14

by on May 20, 2014
Pozitivno

Dell-ov novi Alienware 14 pruža odlične performanse i zanimljive dodatke

Negativno

Novi dizajn i dalje djeluje zastarjelo, uređaj je debeo a hlađenje laptopa je veoma glasno

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Dizajn nije puno drugačiji od prethodnika, ali su performanse ovog laptopa zaista odlične.

 

DIZAJN Dellov Alienware 14 i dalje izgleda poput svih ostalih Alienware laptopa. Kompanija je uspjela godinama ignorisati trendove kada je u pitanju izgled ovih uređaja. Ovo je debeli, teški laptop čiji je izgled inspirisan haubom auta. Uređaj ima izobilje lampica koje korisnik može paliti i gasiti po želji, a tastatura je osvjetljena. Uređaj je debljine dva prosječna 14 inčna laptopa. Iako se na prvi pogled čini dosta težim nego njegov Alienware M11X prethodnik, Alienware 14 je dosta lakši i manji od M11X.

Alienware 14 korisnicima omogućava širok spektar komponenata i opcija, a to je upravo ono što PC gameri žele. Uređaj od 1.799 dolara (nije dostupan na našem tržištu) ima i7 procesor četvrte generacije, Nvidia-in GeForce 765 GPU, kombinaciju 256GB SSD diska i 750GB HDD-a. Korisnici uz uređaj mogu tražiti Windows 7 Home Premium, Windows 7 Pro i Windows 8 Pro operativni sistem.

Osnovni model od 1,199 dolara (nije dostupan na našem tržištu) je solidan iako ima slabiji i7 procesor, GeForce 750M grafičku karticu, a nedostaje mu i SSD disk. Novi Alienware 14 je odličan za igranje, ali nije toliko prenosan koliko bi mogao biti. Korisnici kojima veličina i težina ovog laptopa ne smetaju, ovo je jedan od rijetkih načina da imaju konfiguraciju za igranje bez da moraju kupovati desktop računar.

Alienware 14 napravljen je od visokokvalitetne legure magnezija i aluminija. Ispod tastature nalazi se čelična podloga za stabilnost, a cijevi unutar laptopa su bakrene radi lakšeg hlađenja, što omogućava da uređaj bude lakši i tanji od svog prethodnika. Kao što je i očekivano od Alienware laptopa, uređaj ima ugrađena svjetla ispod tastature, sa strana, ispod Alienware loga, ispod glave vanzemaljca iza ekrana i na još nekoliko mjesta. Najinteresantniji dio je osvjetljeni touch pad koji može svijetliti u desetak različitih boja. Alienware ima aplikaciju koja kontroliše svjetla i njihove boje, pa možete podesiti da se određena svjetla pale kada pokrećete određenu igru ili aplikaciju.

Tastatura je osnova svakog gamerskog laptopa. Inače, velike tipke blago su smanjene ali ostaju dovoljno velike. Shift, Control i ostale tipke koje se često koriste za igranje igara na PC-u su na dobrom mjestu, pa je tastaturu ugodno koristiti. Touch pad je poprilično velik sa odvojenim desnim i lijevim klikom, ali gameri će za igranje vjerovatno radije koristiti miš. 14 inčni ekran ima rezoluciju od 1.920 x 1.080 pixela sa ekranom koji nema odsjaja. Zbog matiranog premaza na ekranu boje su izgubile malo sjaja, ali doživljaj igranja je mnogo bolji. Za laptop srednje veličine audio je odličan.

PERFORMANSE Za ovakve vrste laptopa veoma je važno da imaju dobre portove i konekciju zbog toga što će se korisnik vjerovatno nekada htjeti spojiti na eksternim monitorom. 14 inčni ekran nije baš najbolji za igranje, a konfiguracija može bez problema podržati 23 ili 27 inčni monitor.

Uređaj ima HDMI, mini-DisplayPort i nekoliko audio izlaza koji mogu podržati 5.1 sistem. Nažalost, laptop ima samo 3 USB porta.

Za vrijeme igranja sistem hlađenja laptopa može biti jako glasan, što će vjerovatno smetati većini korisnika. Baterija kod laptopa namijenjenih za igranje igara nikada nije jača strana, a baterija na Alienware 14 traje samo 4 sata.

Naša ocjena
 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena