Recenzija
903 pregleda

Recenzija: Acer Iconia B1-A71

by on June 5, 2014
Generalno
Model: Iconia B1-A71OS: Android 4.1 (Jelly Bean)SIM: NeDimenzije: 197.4 x 128.5 x 11.3 mmTežina: 320 g
Baterija
Tip: Li-Po (2710 mAh)
Kamera
Primarna kamera: VGA, 640 x 480 pikselaVideo: DaSporedna kamera: Ne
Pozitivno

Niska cijena, solidna baterija.

Negativno

Ekran je baziran na staroj i prevaziđenoj tehnologiji, pa slika na displeju nije dovoljno jasna i osvjetljenje je prilično nejednako. Kamera je loša i bilo bi bolje da je potpuno izostavljena.

Detalji
 
Recenzije
Zaključak
 

Očekivanja su bila prilično visoka za prvi brendirani jeftini tablet i Acer nas nije razočarao. B1 je prvi tablet od 260 KM koji vrijedi kupiti. Cijena je prilično očekivana kada uzmete u obzir materijale koji su korišteni za sklapanje uređaja, ali konfiguracija je natprosječna za ovu cijenu.

 

DIZAJN Acerova Iconia B1 je prosječan sedmoinčni tablet dimenzija od 197,4 i 128,5 milimetara. Ipak, uređaj je deblji od većine konkurencije sa 11,3 mm. Tablet je sa svojih 320 gr. prilično lagan, što ga čini izuzetno udobnim za držanje. Nažalost, Acer je štedio na materijalu, pa je kućište napravljeno od jeftine plastike, što utiče na stabilnost uređaja.

Iconia B1-A71 je lagana i jednostavna za koristiti. Sedmoinčni tablet pokreće 1.2 GHz dvojezgreni procesor sa PoverVr SX531 grafičkom karticom. Iconia posjeduje 512 MB RAM-a i 8 GB interne memorije koja se može proširiti microSD karticom. Loša strana Acerovog novog tableta je prilično slaba rezolucija od 1024 x 600 piksela. Tablet je trenutno dostupan samo u Wi-Fi verziji.

PERFORMANSE Ako se u obzir uzmu skuplji tableti, opcije povezivanja na Aceru Iconiji B1 nisu spektakularne. Cortex A9 dvojezgreni procesor se ne može naći često u uređajima ovako niske cijene. Uređaj dolazi sa 512 GB RAM memorije i 8 GB interne memorije, koju microSD karticom možete proširiti do 32 GB. Na tabletu možete pronaći uobičajni interfejs, među njima micro USB port sa 3.5 mm jackom za slušalice i mikrofon.

Uređaj koristi Google-ov Android 4.1.2 Jelly Bean koji se pokazao puno boljim od Ice Cream Sandwich verzije koja je dostupna na jeftinijim uređajima. Jelly Bean ima Google Now i druge dodatke, poput ličnog asistenta i novih glasovnih funkcija, a izbornik tableta reaguje brzo i bez kočenja.

Acerov tablet je dobro opremljen za wireless komunikaciju. Dostupni su Wi-Fi standard 802.11 b/g/n i Bluetooth 4.0. Uređaj posjeduje i GPS senzor. Dok Wi-Fi adapter odlično radi, isto se ne može reći za GPS. Uređaju je potrebno više od minute da pronađe vašu lokaciju, a konekcija sa satelitom je prilično nestabilna i brzo se gubi. Ako ćete tablet koristiti za navigaciju ulicama Iconia B1 je prilično dobra.

KAMERA Kao i kod svih jeftinih tableta, kamera nije nešto posebno. 0.3 MP kamera je postavljena s prednje strane uređaja i dovoljna je za video pozive. Kamera ovako slabe rezolucije nije namjenjena za fotografije. Kamera je postavljena s prednje strane uređaja, što vam dozvoljava samo da fotografišete autoportrete.Kvaliteta slike je veoma loša.

Tablet nije puno bolji ni ako ga koristite kao video kameru. VGA klipovi nemaju fokus. Ako dođe do promjene osvjetljenja za vrijeme snimanja senzoru je potrebno dosta vremena da se prilagodi.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Kamera

 
Baterija

Ukupna ocjena