Recenzija
1419 pregleda

Recenzija: Acer Aspire R7

by on June 12, 2014
Pozitivno

Modularnost, veliki ekran idealan za gledanje filmova i igranje igara.

Negativno

HDD umjesto SSD diska.

Detalji
 
Recenzije
Brend
Zaključak
 

Ovo je odličan laptop koji sa svojim inovativnim modularnim dizajnom prednjači nad konkurencijom. Displej 1080p rezolucije, solidne performanse i pristupačna cijena (oko 1.500 KM) od Acer Aspire R7 pravi odličan izbor. Međutim, mala tastatura, poprilična težina i čudno pozicioniran miš bi mogao odvratiti neke kupce. Ukoliko želite modularni laptop sa solidnim performansama, za ovaj novac našli ste pravo rješenje.

 

DIZAJN Laptop dolazi u sivoj nijansi. Za Acer Aspire R7 kao notebook može se reći da izgleda sasvim dobro, ali ono što ga čini posebnim je Ezel zglob koji mu daje mogućnost da se ekran postavi u položaj koji do sada nije viđen ni na jednom notebook računaru. Ovaj mehanizam izgleda jako dobro i kvalitetno i vrlo lijepo se uklapa u cjelokupni dizajn.

R7 možete koristiti na četiri načina. Prvi je kao standardni laptop, drugi kao displej, treći je Ezel i četvrti kao tablet. Kada se Acer Aspire R7 koristi u Ezel modu onda se može ekran položiti iznad tastature poput kliznog telefona, što je odlično za surfanje. Također, ako se ekran okrene za 180 stepeni dobije se jako kvalitetan displej za gledanje filmova ili za prezentacije. Prilikom korištenja laptopa u standardnom modu dolazi do poteškoća jer se površina za miš nalazi iznad tastature, što je jako nezgodno za neke korisnike.

Sa lijeve strane se nalazi Acerov novi port za spajanje monitora, HDMI izlaz, tri USB 3.0 ulaza i portovi za slušalice i mikrofon. Sa desne strane R7 ima ulaz za SD kartice, jedan USB 2.0 ulaz, dugme za podešavanje jačine zvuka, dugme za paljenje, ulaz za strujni adapter i Kensington ključaonu. Jedini nedostatak je izostavljen optički uređaj, tako da nećete moći koristiti DVD ili CD sa ovim laptopom bez dodatnog eksternog DVD ili CD uređaja.

Acer se malo poigrao sa dizajnom i odlučio je da zamjeni mjesta tastature i miša. Ovo može biti problem za sve koji su navikli na fizičke dugmiće za klikanje. Ako se laptop koristi u normalnom modu i radi sa dodirnom podlogom od miša veoma brzo će postati neugodno jer nema podloge na koju se nasloni dlan, što je ogroman ergonomski propust. Što se tiče same dodirne površine miša ona je odlična i radi savršeno.

Tastatura je poprilično standardna iako malo manjeg razmaka među tipkama, što može izazvati česte greške pri kucanju ili bar kraći period navikavanja. Tipke su poprilično velike i pružaju dovoljan otpor prilikom kucanja. Također, tastatura ima pozadinsko osvjetljenje što je uvijek pozitivna stvar ukoliko laptop koristite u mraku.

Ekran je odličan, boje su jake a tekst je oštar i čist. Rezolucija je Full HD 1080p što je odlično za gledanje filmova. Uglovi gledanja su poprilično veliki dok se odsjaj svjetla od ekran može riješiti jednostavnim pomjeranjem ekrana. Osjetljivost ekrana na dodir je također odlična, sve poteze prstima ekran registrira perfektno.

Zvuk je kao i kod većine uređaja pomalo visok bez basova i prigušen. Kako se mijenja pozicija ekrana iz Ezel na notebook ili tablet, zvuk ostaje jednak jer je Acer napravio da se kanali zvučnika mijenjaju po potrebi.

PERFORMANSE Novi dizajn i novi način na koji se laptop upotrebljava samo su neki od opisa ovog odličnog Acer Aspire R7. Sa veličinom ekrana od 15,6 inča idealan je za gledanje filmova, surfanje i igranje ponekih igrica. Glavni adut ovog laptopa je njegova modularnost. Novi položaj ekrana u odnosu na tastaturu daje osjećaj rada na Desktop računaru a ne na laptopu. Pomaknuta površina miša je još jedna inovacija prisutna na ovom modelu. Posjeduje Windows 8 sistem sa Core i5 procesorom i 6GB RAM memorije, kao i ekran sa 1080p rezolucijom.

Poprilično dobar procesor i velika količina RAM memorije će omogućiti da se na Acer Aspire R7 pokrenu sve zahtjevnije aplikacije. Međutim, kako umjesto SSD ovaj laptop posjeduje HDD, podizanje sistema će da traje dosta duže. Na skoro svim testovima u poređenju sa konkurencijom neće se pokazati kao dobar izbor. Ipak, bez obzira na testove ovaj laptop i dalje radi besprijekorno.

Baterija je poprilično dobra s obzirom na veličinu ekrana. Po tvrdnjama Acera trebala bi da traje oko 4 sata, što je potvrđeno testovima. Ova brojka od 4 sata i nije za pohvalu ali je zadovoljavajuća.

Kao i kod većine Acer laptopa, Acer Aspire R7 dolazi sa dosta aplikacija koje su poprilično korisne. U početku vas može iritirati veliki broj obavještenja, ali nakon malo podešavanja sve radi savršeno.

Naša ocjena
 
Dizajn

 
Ekran

 
Performanse

 
Baterija

Ukupna ocjena