36 pregleda 0 komentara

Starije verzije Windowsa dobijaju zakrpu kako bi se spriječili WannaCry napadi

by on May 17, 2019
 

Microsoft pokušava da spriječi nove malware napade u WannaCry stilu, prije nego što se oni pojave. Softverski gigant je objavio ispravku za Remote Desktop Services (ili Terminal Services) ranjivost koja bi mogla omogućiti malwareu da se širi sa računara na računar bez zahtjevanja inputa od strane korisnika.

Ranjivost napada Windows 7, Windows Server 2008 R2 i druge verzije platforme. Zanimljivo je da Microsoft ne želi da rizikuje i u podršku zaštite od novih ranjivosti je uključio čak i Windows XP i Windows Server 2003, koji odavno ne dobijaju podršku od strane kompanije.

Kompanija je istakla da nije primjećena zloupotreba pomenute ranjivosti prije objave zakrpe, ali da postoji velika vjerovatnoća da bi hakeri iskoristili propust sigurnosti koji se ukazao. Neki sistemi, koji imaju Network Level Authentication, sadrže djelimičnu odbranu, obzirom da su potrebne personalne informacije za logovanje prije nego što bi ranjivost mogla da se iskoristi.

WannaCry je u prošlosti imao razarajuće djelovanje na PC uređaje širom sveta i jasno je zbog čega je Microsoft odlučio da u podršku za zaštitu uključi i starije verzije svog operativnog sistema, koje više ne dobijaju redovnu sigurnosnu zaštitu od kompanije.