31 pregleda 0 komentara

Samsung i Huawei riješili razmirice oko patenata za telefone

by on May 19, 2019
 

Južnokorejski Samsung i kineski Huawei su, prema navodima, razriješili svoje tužbe u vezi sa patentima, nakon nekoliko godina borbe pred sudovima. Izvještaji sugerišu da je sporazum sklopljen pred sudom u Kini, a uključuje uzajamno licenciranje patenata povezanih sa osnovnim tehnologijama.

Nisu objavljeni specifični detalji u vezi sa pomenutim patentima o osnovnim tehnologijama, ali je svakako dobra vijest za sve u industriji to što će Samsung i Huawei raditi zajedno. Patenti dvije kompanije će bez sumnje pomoći u kreiranju boljih proizvoda u budućnosti.

Razmirice između dva giganta su započele prije tri godine, kada je Huawei odlučio da podnese tužbu protiv Samsunga u Kini i SAD-u, zbog ugrožavanja kompanijine 4G bežične tehnologije. Samsung je odgovorio serijom tužbi u vezi sa patentima. Od tada, dvije kompanije su nastavile sa tužbama u nekoliko slučajeva. Izvori sugerišu da su Samsung i Huawei od 2016. godine jedan protiv drugog podnijeli preko 40 tužbi.

Nijedna od kompanija za sada nije objavila saopštenje povodom ovog pomirenja, a sigurno je da će najzanimljivija stavka u potencijalnoj izjavi biti detalji u vezi sa unakrsnim licenciranjem patenata.