61 pregleda 0 komentara

Laptop sa šest najopasnijih virusa se prodaje za više od milion dolara

by on May 29, 2019
 

Svojevrsno umjetničko djelo, koje nosi naziv “The Persistence of Chaos”, kreirao je internet umjetnik Guo O Dong. U pitanju je uobičajeni laptop, ali u kojem se nalazi šest najopasnijih svetskih malwarea. Laptop je savršeno siguran sve dok ga ne povežete na Wi-Fi ili u njega ne ubacite USB. U intervjuu za The Verge, kreator ovog djela je istakao da je svrha laptopa da apstraktne prijetnje načini fizičkim u digitalnom svetu.

Šest virusa u laptopu (10.2-inčni Samsung NC10-14GB) su izabrani na osnovu stepena ekonomske štete koju su izazvali. Ovo uključuje ILOVEYOU virus (bug iz 2000. godine koji se često pojavljivao kao “ljubavno pismo” prikačeno u e-mail porukama), kao i WannaCry – ransomware napad koji je pogađao i gasio računare u bolnicama i fabrikama tokom 2017. godine, a za koji su agencije okrivile Sjevernu Koreju. Guo sugeriše da su virusi iz njegovog Samsung laptopa prouzrokovali ekonomsku štetu od bar 95 milijardi dolara.

Laptop je poručen od strane sigurnosne kompanije DeepInstinct i trenutno se nalazi na online aukciji. Trenutna cijena ovog uređaja/umjetničkog djela je više od 1,2 miliona dolara.