74 pregleda 0 komentara

Google objavio prvu Android Q betu

by on March 14, 2019
 

Stiže nam doba godine kada Google omogućava rani uvid u sljedeću verziju Androida, a kompanija je sada objavila Android Q preview betu. Baš poput ranijih Android beta, i kod ove je fokus više stavljen na funkcionalna ažuriranja, a sa prvom betom je najveća pažnja usmjerena ka funkcijama privatnosti. Korisnici mogu limitirati prikupljanje informacija o lokaciji kada je pokrenuta neka aplikacija, kao i da zabrane aplikacijama pristup media fajlovima. Također, Google će aplikacijama zabraniti i skupljanje osjetljivih informacija, kao što su IMEI i serijski brojevi.

Sharing Shortcuts omogućava prelazak na drugu aplikaciju kada želite da dijelite materijal, a aplikacija može pozvati panel za podešavanja relevantan određenom zadatku (npr. kada želite uključiti Wi-Fi za kontrolu pametnih uređaja). Također, biće vidljiva i bolja podrška za savitljive telefone.

Android Q podržava novi AV1 video format i komunikaciju niske latencije sa MIDI muzičkim uređajima. Google također obećava novi runtime koji pomaže kod bržeg lansiranja aplikacija, a da se pri tome ne troši više memorije, kao i bolju podršku za biometrijske sigurnosne metode (poput detekcije lica). Prvobitna verzija Google beta programa za Android Q podržava samo Pixel uređaje (od originalnih do Pixel 3 modela). Naravno, potrebno je istaći da beta verzija nije namijenjena standardnim korisnicima, već developerima i ranim testerima koji su spremni da tolerišu glitcheve i bugove, i koji žele da vide šta ih novo očekuje u nadolazećoj verziji.