148 pregleda 0 komentara

Google Maps ima previše funkcija koje niko ne želi i ne koristi?

by on October 29, 2018
 

Google Maps ima novu fukciju za Android verziju aplikacije, koja korisnicima omogućava da prate mjesta kao što su firme ili restorane, te da od njih dobijaju vijesti i ažuriranja kao što bi dobijali na Instagramu ili Twitteru. Ovo ne predstavlja problem ukoliko je nova funkcija nešto što vam je zaista neophodno, ali također se čini da Google Maps prestaje da liči na servis kakav je nekada bio i da sve više podsjeća na popularne aplikacije koje vas zatrpavaju funkcijama koje ne želite. Veliki broj korisnika Google Maps aplikacije želi mape, navigaciju i procijenjeno vrijeme dolaska na destinaciju, i ništa više od toga.

Google Maps je izuzetno koristan servis, ali čini se da polako gubi viziju i udaljava se od onoga što ga čini korisnim. Samo tokom ove godine Google je u Maps implementirao neke funkcije čija je upotrebna vrijednost pod velikim znakom pitanja, a neke od njih su kontrola muzike tokom navigacije, planiranje grupnih večera, “uparivanje” korisnika sa restoranima, dijeljenje nivoa baterije sa prijateljima… Isto ovo se dešavalo i u ranijim godinama. Neke od novih funkcija su i korisne, kao što je npr. podsjećanje na to gdje ste parkirali automobil, ili pomoć pri pronalaženju stanica za punjenje električnog automobila, kao i plan saobraćaja u realnom vremenu. Ipak, najveći broj novih funkcija je poprilično beskoristan za najveći broj korisnika koji žele osnovne funkcije od Google Mapsa.

Ono što je zanimljivo da je ova situacija poprimila tolike razmjere da veliki broj korisnika razmišlja o prelasku na Apple Maps, iako mapiranje u ovom sistemu nije niti blizu sofisticirano niti precizno u poređenju sa onim što nudi Google. Rast i unaprijeđivanje aplikacija i servisa je velika stvar, kako za developere tako i za korisnike, ali jednostavno programeri koji rade na aplikacijama moraju u jednom trenutku stati i zapitati se da li je nešto što žele da implementiraju u servis zaista toliko dobro i važno, odnosno da li je kvalitetno i potrebno krajnjim korisnicima.