150 pregleda 0 komentara

Još dvije Appleove aplikacije uhvaćene u krađi podataka korisnika

by on September 12, 2018
 

Za nekoliko aplikacija u Mac App Storeu se smatra da prikupljaju i učitavaju podatke korisnika, uključujući i njihovu historiju pretrage. Aplikacije kao što su Dr. Unarchiver i Dr. Cleaner, koje distribuira developer Trend Micro, navodno prikupljaju i na svoje servere ubacuju korisnikov historijat pretrage. Aplikacije također prikupljaju i informacije o drugim aplikacijama koje su instalirane na sistemu, prema navodima sajta 9to5Mac.

Aplikacije od korisnika traže pristup njihovom root direktoriju za funkcije kao što su skreniranje virusa ili čišćenje cachea. Nakon što korisnik pokrene aplikacije, one prikupljaju informacije o historiji pretrage, kreiraju zip fajl i uploaduju ga.

Apple zvanično zabranjuje aplikacijama da prikupljaju ovakav tip podataka bez korisnikove saglasnosti. Dr. Unarchiver i Dr. Cleaner su uklonjeni sa Mac App Storea u nedjelju, a u tom trenutku je Dr. Unarchiver bio 12. najpopularnija besplatna aplikacija na Mac App Storeu u SAD-u. Prošle sedmice je otkriveno da aplikacija Adware Doctor također prikuplja korisničke podatke bez njihove saglasnosti, te da ih potom šalje serverima u Kini. Apple je, naravno, i ovu aplikaciju uklonio iz App Storea.