135 pregleda 0 komentara

Google slavi 10. rođendan Chromea novim izgledom i poboljšanim funkcijama

by on September 5, 2018
 

Google je napokon objavio novu verziju svog Chrome browsera, u čast desetog rođendana preglednika. Kompanija je ranije najavila da će donijeti veće ažuriranje za Chrome, sa novim izgledom i brojnim poboljšanjima korisničkog iskustva. Novi izgled će biti dostupan za PC ali i za mobilne uređaje, obzirom da je kreiran i za Chrome aplikaciju za iOS i Android. Vjerovatno prva stvar koju je moguće primjetiti jeste da browser više nema oštre uglove, odnosno sve je zaobljeno i ima blaži dizajn. Tu su nove ikonice i nove boje koje su implementirane u korisničko iskustvo.

Google je također načinio vizuelna poboljšanja na malim mjestima, npr. ukoliko spadate među one koji vole da imaju veliki broj otvorenih tabova to i dalje možete činiti, ali su ikonice za sajtove sada jasnije vidljive. Oni koji koriste iOS će primjetiti da je toolbar za browser smješten u donji dio ekrana, čime se omogućava lakša navigacija. Za one koji se više oslanjaju na auto-filling funkciju preglednik sada ima mogućnost da preciznije automatski popunjava zahtjeve pretrage. Google je također uključio i generator šifri, u slučaju da je potrebno da kreirate novu šifru za neki sajt.

Chrome Omnibox, koji omogućava da se address bar koristi kao polje za pretragu, je postao pametniji. Sada je moguće dobiti odgovore na pitanja direktno iz Omniboxa, bez potrebe za odlaskom na specifičan sajt. Također, ukoliko ukucate adresu koja vodi ka sajtu, Omnibox će vam omogućiti da znate ukoliko imate taj tab već otvoren. Za korisnike su sve navedene funkcije, te još mnogo drugih, počele već da pristižu u Chrome, a ukoliko ih pak još ne vidite nemojte da brinete, to će se sigurno desiti u narednim danima i sedmicama.