135 pregleda 0 komentara

Twitter redizajnira aplikaciju i više pažnje će posvećivati vijestima

by on June 14, 2018
 

Twitter je ovih dana najavio ažuriranja svoje platforme, za koja kompanija tvrdi da bi trebala olakšati korisnicima pronalaženje i praćenje bitnih vijesti i događaja. Popularni sajt, koji se u posljednje vrijeme muči sa sporijim rastom, ističe da je tokom prvog kvartala uspio da privuče veći broj korisnika tako što im je olakšao praćenje tema, interesovanja i događaja na Twitteru. Servis je u aprilu prevazišao mjesečne projekcije broja korisnika, dostigavši 336 miliona, uz stopu rasta od 6% na godišnjem nivou. Ažuriranja koja su najavljena u srijedu će postati aktivna u narednim mjesecima, za iOS i Android korisnike.

Trenutno, korisnici moraju prvo pronaći relevantne profile, hashtagove ili momente kako bi pronašli vijesti koje ih zanimaju, a sada je društvena mreža odlučila da ovaj proces učini intuitivnijim. Twitterova funkcija “explore” će biti organizovana po temama umjesto po tipu sadržaja, a kompanija također eksperimentiše i sa tabovima tema za prilagodljivije iskustvo sa vijestima. I timeline će biti izmijenjen, pa će tako “happening now” funkcija biti proširena kako bi uključila tweetove o najvažnijim i personaliziranim vijestima.

Twitter će također izmijeniti i obavještenja kako bi uključio tweetove određenih korisnika i za specifične teme koje zanimaju pojedinačne korisnike. I na kraju, sekcija “moments” će dobiti novi izgled. Korisnici će biti u mogućnosti da svajpaju vertikalno umjesto horizontalno, kako bi pregledali momente, a ovo je promjena za koju su iz Twittera istakli da je korisnici preferiraju. Implementacija ovih promjena, kao i skoro svaki put, neće proći bez kontroverzi i komentara. Nove funkcije, koje su namijenjene tome da Twitter učine pristupačnijim masama, uobičajeno se prihvataju sa skepticizmom i porugom od strane dugogodišnjih korisnika.